Українцям презентували новий КЗпП: звільняти буде легше, а відпочивати – довше

 

 

 

 

Зараз серед причин для звільнення бажання роботодавця немає, в новому КЗпП є “ініціатива роботодавця”.

Відпустку збільшать, але при цьому роботодавцю дозволять звільняти працівника за власним бажанням. Стало відомо, чого чекати українцям від нового Трудового кодексу.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, подробиці повідомляє Обозреватель.

Видання зазначає, зараз серед причин для звільнення бажання роботодавця немає взагалі, хоча по факту це не заважає “просто так” розривати трудові відносини. У новому КЗпП “ініціатива роботодавця” виводиться як окрема причина. Правда, для цього потрібні підстави.

“Роботодавець має право за власною ініціативою розірвати трудовий договір з працівником у випадках його відмови від зміни істотних умов трудового договору, а також з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру”, – йдеться в законопроекті.

 

Про звільнення роботодавець повинен попередити заздалегідь:

за 15 днів – якщо працював до півроку;

за 30 днів – якщо працював більше півроку;

за 60 днів – якщо працював більше п’яти років;

за 90 днів – якщо працював більше 10 років.

“За домовленістю сторін попередження можуть бути замінені грошовою компенсацією у розмірі, визначеному трудовим договором, але не менше подвійного середньоденного заробітку працівника за кожний робочий день”, – йдеться в проекті.

Наприклад, якщо ви працювали більше півроку, але роботодавець вас вирішив звільнити “одним днем”, то в якості компенсації йому доведеться виплатити двомісячну зарплату.

При цьому заборонено звільняти з таких причин:

дискримінації або помста;

якщо працівник скаржився на роботодавця за порушення законів;

за те, що працівник брав участь у профспілкових організацій.

Що стосується відпустки, то її збільшать. Зараз загальна відпустка становить 24 дня, а за новими правилами – 28 днів. Ті, хто молодше 18 років, має право на 31 день відпустки. В стаж роботи, що дає право на щорічну основну оплачувану відпустку, зараховуються:

  • час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного робочого часу простою не з вини працівника) протягом робочого року, за який надається відпустка;
  • час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням;
  • час перебування у відпустці по вагітності та пологах;
  • час щорічної оплачуваної відпустки.

Трудові книжки скасують

Враховувати стаж будуть в електронній формі, але попередньо про це потрібно буде домовитися з працівником. В результаті при оформленні можна буде не подавати трудову книжку – достатньо паспорта, ІПН та інших документів (якщо того вимагає роботодавець і дозволяє закон, наприклад, довідка про медичний огляд).

Одне з найважливіших нововведень – пенсію тепер будуть нараховувати автоматично. Не доведеться звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки, доводити свій стаж і підтверджувати його.

Раніше НАРОДНА ПРАВДА вже повідомляла про те, що пенсії будуть призначатися автоматично при досягненні пенсійного віку з урахуванням всіх наявних у фонді даних, які заздалегідь подали майбутні пенсіонери. Сервіс будуть надавати на веб-порталі електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованої електронного підпису (КЕП).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь