Сміття – вічна проблема людства: як її планують вирішити у Ніжині?

 

 

 

 

Одна з екологічних та соціальних проблем як для нашого міста, так і України в цілому, є утилізація сміття. Сміття було проблемою для Європи і є проблемою для України. Однак європейці з нею справилися: вони зуміли побачити у ній свої можливості та переваги і тепер Європа заробляє на відходах.Пише www.csi.org.ua

Україна сьогодні накопичила близько 54 мільйонів кубометрів відходів. При цьому, переробці підлягає лише 6 % усього побутового сміття. Решта знаходиться на полігонах, більшість яких давно переповнена. За 10 років в нашій державі тверді побутові відходи, з розрахунку на одну людину, зросли майже на 50% і складають у середньому 300-400 кг на рік.

Сміттєвий полігон У Ніжині

У Ніжині, в районі вулиці Прилуцької, з 1969 року знаходиться полігон, на якому близько 800 тисяч тон сміття, яке досить часто загорається.

Раніше ми писали: У Ніжині горить сміттєвий полігон 

Спалювання сміття надзвичай­но шкідливе як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини. У продуктах горіння містять­ся дуже небезпечні речовини – оксиди азоту, сірка, феноли, токсичні вуглеводи, канцерогенні діоксини. Про це неодноразово наголошують екологи.

Тобто, у такі дні  стан повітря по вулиці Прилуцькій, м’яко кажучи, бажає бути кращим.

Ніжин: як утилізувати ТПВ

На сьогоднішній день, Ніжинська міська влада займається пошуком варіантів вирішення даної проблеми,  спираючись на досвід європейських держав.

Нещодавно, за дорученням Ніжинського міського голови Олександра Кодоли, відбулась зустріч радника міського голови Сергія Охонька з німецько-українським підприємством, з приводу питання вирішення проблем утилізації твердих побутових відходів ніжинського полігону.

Обговорювалося створення спільного з муніципалітетом підприємства по утилізації ТПВ в рамках державно-приватного партнерства.

«Громада повинна контролювати цей сектор і функціонування подібних підприємств – підкреслив Сергій Миколайович – це попередня зустріч, на якій домовилися про нараду з депутатами та керівництвом міста».

Після вивчення та аналізу механізмів реалізаціі проекту, при позитивному вирішенні технічних питань які були б по силам громаді, керівництво міста планує винести на широке обговорення та громадське слухання дану проблему.

Заступник директора КП «ВУКГ» Владислав Корман говорить, що в першу, чергу, потрібно зменшити навантаження на даний полігон: зменшити додавати туди ТПВ.

«Для цього потрібно почати повноцінно і в максимальних обсягах сортувати сміття – зазначив він – коли ми відсортуємо ресурсоцінні відходи такі, як пластик, скло, папір, часково метал, тобто ті відходи, які природнім способом не розкладаються, і в нас залишишиться частина деревини та органічні відходи – це буде зовсім інший полігон, не такий екологічно та пожежонебезпечний. Надалі можна буде розглядати варіанти перобки цього сміття».

Варіанти вирішення цієї проблеми можуть бути різні. Її повинні вивчати фахівці і виносити на обговорення громади, а громада – приймати рішення, як далі рухатись у вирішення цього проблемного питання. Але, всі повинні розуміти, що залишати це в такому форматі, як зараз, ані влада, ані громада немає права: адже продовжується забруднення підземних вод та повітря, що матиме наслідки і для майбутніх поколінь.

Тому, це питання потрібно вирішувати і міська влада намагається запропонувати ніжинцям варіанти вирішення даної проблеми.

Далі – буде. Слідкуйте за новинами на нашому сайті та будьте в курсі подій.

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь