А ви носите джинси?.. Опитування до Дня деніму

 

 

 

 

28 квітня відзначається День джинсів.

Історія виникнення подібного святкування бере свій початок ще від 1998 року і відзначається  в останню середу квітня. І причина тому досить суттєва. Подія сталася в Італії у Верховному Суді, жертва зґвалтування звернулася до правоохоронних органів з метою покарати ґвалтівника. Проте суд виніс зовсім необ’єктивний вирок, в якому йшлося про те, що одяг жінки, а саме обтислі джинси, стали умовною згодою для статевого акту. Така несправедливість та абсурдність спричинила протест в італійському парламенті. На підтримку жіночих прав та протесту проти помилкових поглядів встали всі працівниці Верховного Суду.  Наступного дня після події вони з’явилися на робочому місці в джинсах та з плакатами на яких красувалися надписи: “Джинси: алібі для зґвалтування”. З тих пір сформувалася певна традиція: одягати джинси в останню середу квітня, в знак солідарності із постраждалими від насильства.

Проте чи актуальна ця традиція в сучасному українському суспільстві можна зрозуміти, провівши опитування.  Стосовно дня джинсів та ролі цього предмета одягу  у повсякденному житті  вдалося дізнатися у осіб  різних за соціальним статусом.  В першу чергу питання стосувалися того, чи знають опитуванні про існування подібного свята, яку роль даний предмет одягу відіграє у їх житті та коли одягати  джинси вважається недоречним.

Бойко Артем, школяр

  • Чесно кажучи, про це свято чую вперше. Можливо, цього дня винайшли джинси. В повсякденному житті цей предмет одягу ношу досить часто. Проте більше віддаю  перевагу спортивному одягу, оскільки сам  спортсмен. З приводу джинсів на жіночому тілі вважаю що все відносно. Залежить від того які саме джинси та як вони виглядають.

Лук’янюк Ангеліна студентка

  • На жаль, про це свято не знала, адже в наш час воно досить нерозповсюджене. Проте припускала факт його існування, адже джинси в 21 столітті – досить популярний предмет  гардероба. В наш час немає людини, яка б жодного разу в житті не одягала джинсів. Тому такій звичайній речі виділили особливий день. Особисто я даний предмет одягу дуже люблю та ношу майже щодня, в мене їх більше п’яти. Адже джинси дуже зручно комбінувати з чим завгодно. Звичайно, в шкільні роки носити джинси було проблематично, оскільки вчителі робили зауваження, нарікаючи на те, що вони не є шкільною формою. Проте ми знайшли альтернативу, і вдягали до школи джинси чорного кольору. В університеті подібної проблеми не виникає, тому є можливість одягтися так, як подобається.

Бикова Валентина, шкільний вчитель

  • Про свято джинсів читала у Фейсбуці. Зручний повсякденний одяг, дуже люблю. Проте джинси не одягнеш на свята та важливі зустрічі, коли існують правила етикету.

Сідень Руслана, медсестра

  • День джинсів? Вперше чую. Мабуть цей день пов’язують з їх популярністю. Спочатку джинси були  як робочий одяг, згодом набули більшого розповсюдження і через це принесли їх винахідникам багато грошей та слави. В моєму житті джинси не відіграють особливої ролі адже особисто мені не до смаку. Проте на інших цей одяг виглядає досить привабливо. Зазвичай віддаю перевагу іншим матеріалам, просто не люблю бути як всі.

Подоляка Надія, викладач в університеті

  • Про свято джинсів не чула. Даний предмет одягу є повсякденним та зручним. Його доречність в тій чи іншій ситуації визначає корпоративна культура.

Настич Ірина, мама

  • Про день джинсів чую не вперше. Насамперед з цією подією мене ознайомили новини. Особисто на мою думку, дуже добре що подібне питання піднімається  в сучасному суспільстві. В наш час не лише молодь, а й старше покоління надає перевагу цьому зручному предмету гардероба, тому тема досить актуальна. А оскільки порушується проблема моралі та прав, про подібне свято повинні дізнатися якомога більше людей.

Отже, про свято джинсів  знають досить мало, проте популярність даного предмету одягу важко ігнорувати. Джинси вважають зручним повсякденним предметом гардероба, проте їх доречність обмежена. На жаль, про традиційне святкування дня джинсів у сучасному суспільстві проінформований невеликий відсоток людей.

Підготувала Дерев’янко Віта, студентка Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь