Унікальні ніжинські підземелля: намічено план подальших дій

 

 

 

 

Скільки ще нерозгаданих таємниць приховує наш Ніжин?

Одна із таких, яку почали розгадувати і досліджувати відносно недавно – підземелля далекого 17 ст, які розташовані під площею перед Храмом всіх Святих. Їх знайшли в Ніжині в 2002 році, а розкопками почали  займатися  з 2016…

Тема ніжинських підземель, безперечно, цікава і захоплююча… Та для того, щоб в подальшому  використовувати ці унікальні приміщення, перетворити на справжній туристичний магніт , потрібно пройти довгий шлях…

Саме про те, що вже зроблено нашими ніжинськими археологами і дослідниками і що – в їх робочих планах, говорили на нараді у міськвиконкомі, яка відбулася минулого тижня.

Повідомляє Нежатин.

Нарада пройшла під головуванням депутата міської ради, радника міського голови Сергія Охонька, також до обговорень долучилися перший заступник міського голови Федір Вовченко, представники культури та туризму м. Ніжина, археологи, історики та дослідники.

Ніжинський  науковець, археолог та педагог Іван Кедун розповів:

“Робочих планів маємо чимало. Насамперед потрібно завершити передгрантову роботу. На сьогодні не вистачає дизайн-проєкту, тож потрібно його допрацювати. Після цього місто починає фінансувати роботи, а ми будемо брати участь у грантах. І, разом з цим, пишемо окрему програму років на 3-4 на відновлення підземних споруд.

За таким “сценарієм” проходили роботи в місті Рівне,  я брав у них участь, тож маю досвід…”

Сергій Охонько зазначив:

“Археологи та дослідники, разом з відповідними управліннями  Ніжинської міської ради  та фахівцями з містобудівної ради до кінця вересня поточного року мають  розробити комплексну візію розвитку цих підземель. У фіналі ми повинні мати  комплексну споруду, з наповненням історичними артефактами, яка приваблюватиме туристів, як унікальний історичний об’єкт.

По завершенню розробки  візії  ми, разом з депутатським корпусом та міською владою, вивчимо  її та долучимося до розробки технічного завдання. На даний час наше бачення щодо цих приміщень полягає в наступному:  потрібно накрити ці  підземелля скляною  пірамідою, а під її надійним накриттям розташувати  ТЦЦ (туристично-інформаційний центр), в якому можна розмістити чимало цікавинок про наше місто. Тут же, під цією скляною пірамідою буде і вхід до таємничого  підземелля.

Таким чином, скляна піраміда виконуватиме кілька функцій: захищатиме приміщення від вологи,  слугуватиме входом у печери, та й виглядатиме цікаво й оригінально…

Після розробки проєктно-кошторисної документації стане зрозуміло, яка повна вартість реалізації цього об’єкту, що надасть нам можливість звертатися до державного бюджету та до інших фондів, які фінансують подібні проєкти. І так, спільними зусиллями,  поступово крок за кроком,  протягом 3-4 років ми повинні реалізувати цей проєкт.

Підкреслюю – ніжинські підземелля мають бути комплесним об’єктом, який стане справжньою «родзинкою» і приверне ще більше уваги до історії нашого древнього міста”.

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь