Тарифи на тепло у Чернігові зросли. Скільки тепер доведеться платити

 

 

 

 

На засіданні робочої групи з питань реалізації цінової політики у житлово-комунальному господарстві сьогодні, 29 жовтня, ухвалили питання підвищення тарифів на теплову енергію для усіх трьох постачальників тепла – ТЕЦ, Облтеплокомуненерго та Спеценергоком

Навіщо піднімати

За словами профільного заступник міського голови Віктора Геращенка, тарифи на тепло, які на сьогодні діють в Чернігові, були розраховані ще на основі цін на паливо 2017-2018 років і на основі тодішніх зарплат. Нині ж ці складові суттєво зросли.

Також він нагадав, що держава переклала тарифне питання на місцеву владу, яка і має вирішувати: або приймати нові розцінки, або ж знаходити в бюджеті гроші на компенсацію підприємствам, які виробляють теплову енергію. – Але бюджет не витримає, – додав Віктор Геращенко.

Для Чернігова – це порядку 300–350 мільйонів гривень на сезон, зауважив раніше цього тижня мер Чернігова Владислав Атрошенко. Міський голова також пояснив: якщо врахувати і гроші на незаплановані ремонт протягом року, то разом вийде увесь бюджет розвитку. Тобто, на благоустрій та, наприклад, закупівлю тролейбусів, грошей у бюджеті не залишиться.

Також Віктор Геращенко зауважив, що Кабінет міністрів досі не відпрацював порядку компенсації різниці в тарифах.

Облтеплокомуненерго

Отже, у абонентів Облтеплокомуненерго будуть як і раніше найвищі тарифи у місті. Нині для населення тепло коштує 2125 гривень за гігакалорію з ПДВ, а за новими розцінками – 2388 гривень (зростання – більше 12 %). Тепло для бюджетних організацій зросте в цініз 1947 гривень до 3899 гривень. Для промисловості нові ціни – 5325 грн.

– Этотариф просто чтобы на 100 % покрытьрасходы за газ. Впритык. Это бюджет выживания, и мы уже видим, что будут проблемы с другими поставщиками. А если не заплатим за газ, то спишут все деньги предприятия, а в январе – отключение,– зауважив керівник Облтеплокомуненерго Олексій Щербина.

ТЕЦ

По Чернігівській ТЕЦ тарифи теж зростають, але на настільки швидко, як у ОТКЕ. Причина в тому, що підприємство використовує в основному вугілля, а не газ для виробництва тепла.

Нині вартість тепла для населення складає 1599 грн за гігакалорію для житлових будинків з приладами обліку тепла. На підприємстві наполягають, що тариф має бути не нижчим за 1708 гривень. Для бюджетних організацій – 1890 грн.

Тобто, підвищення тарифів для населення складатиме майже 7 %.

Спеценергоком

Керівник ПП Спеценергоком Віктор Козлов пояснив, що його підприємству востаннє тарифи затверджували у 2015 році і коригували у 2017-му – на рівні 1498 гривень за гігакалорію для населення.

На сьогодні, каже він, реальна вартість перевищує 2300 гривень. У підсумку комісія затвердила наступні цифри: 2302 грн для населення, 3766 грн для бюджетний установ та 5076 грн для промисловості.

Тут виходить найстрімкіше зростання ціни для населення – більше, ніж на 53 %.

Який вихід

Керівник ОТКЕ Олексій Щербина пояснив, що шляхів вирішення питання без підняття тарифу – два. Або чекати на компенсацію від уряду (невідомо чи буде вона взагалі), або ж отримувати компенсацію з міського бюджету. Це, на думку Олексія Щербини, несправедливо.

– Это уравняловка. Есть те, кто может платить больше,– пояснив він.

А Віктор Геращенко додав, що потрібно розробити і запровадити систему адресної допомоги найменш захищеним верствам населення. Цим мають зайнятися депутати міської ради.

Раніше Владислав Атрошенко не погодився з пропозицією уряду щодо компенсації з державного бюджету і не підписав відповідний Меморандум. Міський голова наполягає, що механізм, який пропонує уряд – несправедливий.

У основі розрахунків компенсацій – суми сплаченого ПДФО (фактично – рівень доходів мешканців міста). Але Чернігів у цьому значно програє великим промисловим містам, що призведе до менших виплат.

До того ж, Чернігів, як найпівнічніший і найхолодніший обласний центр України, на думку Владислав Атрошенка, заслуговує на те, аби отримувати більшу компенсацію, ніж південніші міста, а у Меморандумі це не враховано.

У підсумку більшістю голосів комісії нові тарифи були погоджені. Тепер їх має затвердити виконавчий комітет Чернігівської міської ради.

www.0462.ua/news

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь