30 років тому незалежна Україна представила світу свої перші поштові марки

 

 

 

 

Сучасна українська поштова марка, яку називають «історією в мініатюрі», уже 30 років є амбасадором України у світі.

Численні нагороди на міжнародних конкурсах щорічно привертають до нашої держави увагу філателістів і колекціонерів з усього світу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Мрію у нас не відняти! «Укрпошта» анонсувала нову поштову марку

В Україні поштові марки вперше з’явилися в часи створення незалежної Української держави в 1918 р. Творцями сюжетів цих поштових мініатюр були видатні графіки Георгій Нарбут і Антін Середа.

Після цього понад 70 років Україна жила без власних марок, хоча ще 1947 р. УРСР стала членом Всесвітнього поштового союзу. Лише з 1992 р. в Україні почали друкувати власні марки незалежної держави. З проголошенням Незалежності наступило бурхливе відродження української поштової марки. З’явилася видатна плеяда майстрів художньої мініатюри – Ю. Логвин, О. Івахненко, В. Євтушенко, О. Снарський, С. Беляєв, Олексій та Катерина Штанко, В. Таран, О. Калмиков та ін.Навесні 1992 р. незалежна Україна випустила марки – «100-річчя першопоселення українців у Канаді» та «500 років українського козацтва».

На них вперше з’явився напис «Пошта України» замість абревіатури СРСР. 1 березня стало днем народження поштових марок сучасної України. Автор цих марок – заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри живопису Української академії мистецтв Олександр Івахненко.«500 років українського козацтва» – перша марка, яка виготовлена на крейдовому папері з поштовою оплатою 15 коп.

На марці зображено засновника Запорізької Січі – гетьмана Дмитра Вишневецького (Байду) з двома козаками-побратимами. Вгорі – герб Запорізької Січі. «100-річчя першопоселення українців у Канаді» – друга марка, яка виготовлена також на крейдовому папері. На ній зображено двох молодих емігрантів (чоловіка та жінку) на тлі прикарпатського пейзажу. Вгорі – герб Канади та стилізоване зображення будинків українських переселенців у Канаді. Тираж цих марок по 2,5 млн. примірників.

Ірина РАДЕЙ, науковий співробітник відділу Музей «Поштова станція»

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь