Зруйнований диспансер і важкі пацієнти: на Чернігівщині прогнозують ріст захворюваності на туберкульоз

 

 

 

 

Будувати тимчасовий модульний корпус або ремонтувати старий, – до кінця цього тижня мають вирішити, яким чином відновити повноцінну роботу Чернігівського обласного туберкульозного диспансеру.

З перших днів війни медичний заклад обстрілювали російські війська. Снаряди пошкодили усі чотири корпуси лікарні. Теоретично відбудувати можна лише один, говорить виконуючий обов’язки керівника закладу Денис Мацко.Денис МацкоФОТО: Суспільне Чернігів

Денис Мацко

Пацієнти стаціонару разом із персоналом за час активних бойових дій пережили дві евакуації, а амбулаторні хворі у віддалених районах області близько двох місяців лишалися без необхідних ліків.

Лікарка-анестезіолог Світлана Єфименко лишалася з пацієнтами із дня вторгнення. Тоді в медзакладі перебувало близько 50 хворих на туберкульоз. Згадує, евакуювалися звідси 1 березня, того ж дня були перші прямі влучання по стаціонару:

“Так добре, що ми виїхали саме в той момент, бо того дня були прямі попадання. І обстрілювали їх прямо дуже. Ми буквально в останню мить виїхали”.

Зруйнований корпусФОТО: Суспільне Чернігів

Зруйнований корпус

Евакуювали медперсонал та підопічних тубдиспансеру до Чернігівської райлікарні. 2 березня, під обстріли потрапила і вона. Там пацієнти пробули близько двох тижнів.

Російські снаряди поцілили в усі чотири корпуси тубдиспансеру. В стаціонар нарахували щонайменше 10 прильотів. Відновленню він не підлягає.

“Коли перший раз була змога сюди приїхали, то, звичайно, я не очікувала таке побачити. Було якось боляче, можна сказати. Що воно в такому стані. Вже тоді ми розуміли, що сюди ми не повернемось”, – каже Світлана Єфименко.

Світлана ЄфименкоФОТО: Суспільне Чернігів

Світлана Єфименко

За словами виконуючого обов’язки керівника закладу Дениса Мацка, відремонтувати теоретично можна лише один – зелений корпус стаціонару, який законсервували рік тому. Цього тижня його мають обстежити разом із будівельниками. Якщо він виявиться аварійним, на території диспансеру можуть збудувати тимчасовий модульний корпус.Зруйнований корпусФОТО: Суспільне Чернігів

Зруйнований корпус

Нині ж стаціонар розміщується у будівлі інфекційного відділення дитячої обласної лікарні. Тут перебувають 32 пацієнти, 70% з них госпіталізували по завершенню активних бойових дій.

Чи очікують в області на епідемію туберкульозу?

Минулого тижня відкрили роботу поліклінічного відділення для тих, хто лікується вдома. Таких, амбулаторних хворих, в області 600. Деякі з них вимушено перервали лікування, бо не мали змоги отримати медикаменти під час бойових дій. Зараз постачання пацієнтам препаратів відновили.

За словами Дениса Мацка, епідпоріг захворюваності на туберкульоз в Чернігівській області і до війни був перевищеним. А через стрес та виснаженість люди стали більш вразливими до хвороби. Схожа ситуація склалася після Другої Світової.

“Як раз у 50-х роках була епідемія туберкульозу дуже серйозна, бо люди були ослаблені, недоїдали, недосипали, багато працювали. – то була епідемія. Наскільки вона буде в реальному житті наразі, спрогнозувати важко, але ми очікуємо, що саме буде сплеск захворюваності на туберкульоз”, – говорить Денис Мацко.

За його словами, врятувати область від спалаху туберкульозу може те, що частина населення тимчасово виїхала.

Більше дивіться у відео:

Джерело: Суспільне Чернігів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь