Ніжинський музей Лисянського поповнили раритетні експонати. Фото

 

 

 

 

У Ніжині продовжують формувати колекцію музею Лисянського: фонди поповнило раритетне видання 1950-х років про навколосвітню подорож Крузенштерна-Лисянського, старовинна дорожна скриня ручної роботи та кований якір-“кішка” 19 століття.

На перший вигляд, експонати цілком “раптові” для Меморіального музею видатного українського мандрівника-дослідника Юрія Лисянського (як кажуть деякі надто “компетентні” критики нашої діяльності), але збір експонатів ведеться у повній відповідності до наукової концепції музею та його дизайн-проєкту.

Мета музею – не тільки розповісти про життя, мандри та науково-літературну діяльність нашого видатного земляка, але й відобразити атмосферу “старосвітської” України кінця 18 – початку 19 століття у Ніжині, де у священичо-козацькій родині провів свої перші 10 років життя видатний мореплавець, ім’ям якого названо 8 географічних об’єктів на карті світу, його подальші зв’язки з Ніжином та ніжинцями, з Ніжинським Ліцеєм князя О.Безбородька та його бібліотекою, куди Лисянський передавав свої книжки.

Ніжинський музей Лисянського на сьогодні – це єдиний у світі (!) музей видатного українського мандрівника-дослідника та першовідкривача навідомих земель.

Нежатин за матеріалами Меморіальний Музей Юрія Лисянського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь