Історичне минуле Ніжина: рід Кушакевичів, Василівська церква і не тільки…

 

 

 

 

Перші представники роду Кушакевичів з’явилися у Ніжині у другій половині 18 століття і вони були священниками. На жаль, поки ми не маємо інформації про їх походження. На той час Ніжин був дуже великим і багатим містом, тому і притягував до себе багатьох людей. Ймовірно, перший представник родини у Ніжині був священником Василівської церкви у передмісті Ніжина – Мигалівці.

Ця церква збереглася й досі, а біля неї є гарно збережений фамільний некрополь Кушакевичів. Адже представники родини були священиками цієї церкви впродовж багатьох поколінь.

Ніжинська династія Кушакевичів – священники та освітяни

Пантелеймоно-Василівська церква. ФОТО: Володимир Пилипенко

Представник наступного покоління родини – Федір Федорович Кушакевич – отримав кілька церковних відзнак за свою службу. А от його старший син, Андрій Федорович, порушив родинну традицію і не став священиком, проте досягнув успіхів у бізнесі, перебрався до Петербургу. Але не забував і про Ніжин.

На його кошти 1878 року у Ніжині було відкрито Ніжинську жіночу прогімназію, яку згодом реформували у гімназію. Опікуватися навчальним закладом мав племінник Андрія Федоровича – Павло Федорович Кушакевич.

Ніжинська династія Кушакевичів – священники та освітяни

Ніжинська жіноча гімназія. ФОТО: Володимир Пилипенко

Окрім жіночої гімназії, меценат залишив гроші на створення ремісничого училища для хлопців, яке теж відкрили у Ніжині. Цікаво, що обидва навчальні заклади у реформованому вигляді існують і нині. Жіноча гімназія зараз є школою №7, а ремісниче училище – Ніжинський агротехнічний інститут.

Родина, що лишилася у Ніжині, теж будувала собі кар’єру, але у сфері місцевого самоврядування. Павло Федорович Кушакевич кілька каденцій обіймав посаду предводителя повітового дворянства. А з 1881 по 1899 рік обирався Ніжинським міським головою. За його керівництва у місті відбули масштабні ремонти та оновлення. Свідченням авторитету Павла Федоровича стало обрання його у 1911 році почесним мировим суддею.

Ніжинська династія Кушакевичів – священники та освітяни

Павло Федорович Кушакевич. ФОТО: Володимир Пилипенко

Зараз у Ніжині повертають пам’ять про своїх відомих земляків. У місті є вулиця Кушакевичів, є дві меморіальні таблички на навчальних закладах, що заснувала родина. Зрештою, збереглася церква, де більше століття служили священниками Кушакевичі.

Про родину Кушакевичів розповів ніжинський історик Сергій Зозуля.

Суспільне Новини

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь