120 років з дня народження ніжинця Андрія Проценка – видатного українського флейтиста

 

 

 

 

11 листопада виповнюється 120 років з дня народження видатного українського флейтиста, педагога, заслуженого артиста УРСР, професора – Андрія Федоровича Проценка.

Андрій Проценко народився у 1902 р. в Ніжині. Його батько – Федір Данилович був відомим українським культурно-освітнім діячем, актором, хормейстером, тому не дивно, що син також обрав для себе мистецький шлях.

Уже в 10 років Андрій почав навчатися грі на скрипці, а у 16 років грав на кларнеті, трубі, флейті. У 1927 р. він закінчив Київську консерваторію по класу флейти. У 1924-1925 рр. працював артистом Київського оперного театру на колесах. У 1926-1928 рр. – артист оркестру Московського Малого театру. У 1928-1934 рр. – артист Свердловського театру опери і балету, у 1934-1956 рр. – соліст і концертмейстер групи флейт симфонічного оркестру Київського театру опери і балету імені Тараса Шевченка.

Андрій Проценко був одним з тих, хто формував київську школу флейтистів. Його педагогічна діяльність розпочалася у далекому 1926 р., коли почав викладати у Київській музичній школі. З 1927 р. працював у Свердловському музичному технікумі, з 1934 р. – викладач Київської консерваторії імені П.I. Чайковського (від 1941 року – доцент, від 1954 року – професор).

За більш ніж 50 років творчої та педагогічної діяльності А. Проценко виховав ряд видатних флейтистів, лауреатів республіканських і всесоюзних конкурсів, викладачів, які працювали в різноманітних оркестрах світу та вели педагогічну діяльність.

Серед його учнів відомі музиканти В. Антонов, Я. Верховинець, В. Пшеничний, В. Турбовський, М. Вайнтрауб Г. Гарбар, В. Федченко, С. Савченко, М. Войналович, А. Коган, Я. Басов, П. Шелудченко.

Аліна ОВДІЄНКО, науковий співробітник відділу Художній музей

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь