На Чернігівщину надійшли препарати для йодопрофілактики у разі надзвичайної події

 

 

 

 

Чернігівська область повністю забезпечена йодидом калію. Це — спеціальний препарат, який допомагає зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу у разі аварій на атомних об’єктах. У 2022 році його наявність стала особливо актуальною через постійні провокації російських військ на об’єктах української ядерної енергетики.

Йодид калію призначають немовлятам, дітям та дорослим до 40 років у випадку викиду в довкілля радіоактивних речовин. Люди, старші 40 років, такої профілактики не потребують — з віком щитоподібна залоза перестає поглинати йод, і цей препарат може їм тільки нашкодити. Також його не призначають тим, у кого повністю видалена щитоподібна залоза.

Чернігівська область отримала понад 450 тисяч таблеток йодиду калію. Цього із запасом вистачить для всього населення відповідного віку, якщо виникне потреба у прийомі такого засобу.

Найближчими днями партію препарату розподілять серед закладів охорони здоров’я області. Ті, у свою чергу, передадуть його до сімейних лікарів.

Згодом саме сімейні лікарі розповсюдять таблетки серед населення Чернігівщини — під час планових прийомів або за окремим запрошенням. Отже, більшості людей спеціально звертатися за ними немає необхідності. Ті ж, хто не має декларації із сімейним лікарем, зможуть отримати йодид калію у медичному закладі за місцем проживання самостійно.

Джерело: Управління охорони здоров’я
Чернігівської ОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь