15 способів сказати «привіт» англійською

Скоріш за все, ви вже вивчили деякі базові англійські вітання. Але для того, щоб справити гарне враження при зустрічі, варто також використовувати інші слова, крім банального Hello!

Офіційні вітання

При ділових зустрічах, спілкуванні з колегами чи клієнтами, звертанні до незнайомої людини варто використовувати офіційні вітання.

Курс загальної англійської для дорослих: https://grade.ua/uk/adults/ з сертифікованими викладачами з багаторічним досвідом.

Good Morning / Good Day / Good Evening (Доброго ранку / дня / вечора!)

Традиційні вітання в різний час доби. Ці фрази універсальні, використовуйте їх коли розпочинаєте розмову з сусідами, керівниками та підлеглими, обслуговуючим персоналом. Форма вітання змінюється залежно від часу доби:

  • Good morning! (Добрий ранок!) використовується з 5:00 до 12:00.
  • Good afternoon! (Добрий день!) — з 12:00 до 18:00
  • Good evening! (Добрий вечір) вживають після 18:00 або коли заходить сонце.

Щоб висловити повагу, назвіть ім’я співрозмовника після слів привітання: «Good morning, Mr. Houston. Good evening, Kelly». Якщо вітаєтесь з тим, чиє ім’я вам незнайоме, використовуйте звертання Sir/Madam.

Nice to meet you! Pleased to meet you! (Приємно познайомитися!)

Це один із прикладів шанобливого привітання, яке можна використати при знайомстві, найчастіше в якості відповіді.

  • A: Good morning. I am your new neighbor, Mr. Carraway.
  • B: Pleased to meet you, Mr. Carraway.

При діловій зустрічі заведено потискати один одному руки. Зазвичай рукостискання триває кілька секунд, цього достатньо часу, щоб сказати ввічливе: «Nice to meet you». Для британців більш звична форма цієї фрази — «Lovely to meet you».

How do you do? (Як справи?)

Потрібна нейтральна фраза, щоб привітатись з людиною, яку ви зустрічаєте вперше? «How do you do?» — ідеальний варіант! Це вітання рідко вживає молодь, але на офіційних заходах (конференціях, переговорах, громадських зустрічах) воно завжди доречне.

Відповідати бажано нейтрально: «I’m doing well, thank you» або «Fine, thank you» (У мене все добре, дякую). Жалітись малознайомому співрозмовнику на життя — погана манера.

How have you been? (Як поживаєте?)

Це ввічливий спосіб вітання, коли ви довго не бачились з певною людиною. Але ставити це питання можна лише тому, з ким ви вже зустрічались раніше.

  • A: How have you been?
  • B: I’ve been busy working a lot. How about you?

Неформальні привітання

Якщо ви зустрічаєтесь з друзями, хочете перекинутись словом з сусідом або раптово зустріли колегу під час обідньої перерви, обирайте неформальні привітання.

Hello / Hi / Hey (Привіт)

Це найпопулярніші англійські вітання. Як правило, після них називають ім’я: «Hello, Michel. Hi, Monica». Вітайтесь таким чином з людьми, яких ви добре знаєте. Але цілком нормально почати розмову зі слова Hello з незнайомою людиною в неформальній ситуації.

Morning / Afternoon / Evening (Ранок / День / Вечір)

Дружнє і тепле вітання, часто використовується у повсякденному спілкуванні. Звучить особливо актуально, якщо ви просто проходите повз знайомого, але не маєте часу на тривалу розмову.

How are you doing? / How’s it going? (Як справи? / Як поживаєш?)

Поцікавитись у друзів як справи краще однією з цих популярних фраз. Відповідати слід коротко та позитивно «Fine, thanks. And you?».

Nice to see you / It’s great to see you / Good to see you (Приємно бачити вас)

Якщо несподівано зустріли знайомого, скористайтесь одним з цих привітань. Вони підходять для початку розмови або використовуються відразу після традиційного hello.

Long-time no see / It’s been a while (Давно не бачилися)

Ці фрази використовуються, щоб привітати старого друга або почати розмову з людиною, яку ви дуже довго не бачили. Вітання також можуть супроводжуватись питаннями на зразок «What’s new?» (Що нового?). І це чудовий спосіб почати невелику розмову та дізнатись, що сталося після вашої останньої зустрічі.

A: I haven’t seen you for ages! (Я не бачив вас вічність!)

B: Yes, it’s been a while… (Так, пройшло багато часу…)

Сленгові вітання

Сленг вивчати цікаво: вітання неформальні, іноді кумедні та означають, що ви зі співрозмовником у хороших стосунках. Запам’ятайте кілька способів сказати «привіт» найкращим друзям.

Yo!

Це привітання збереглось з 1990-х років як частина хіп-хоп культури США. Все ще широко використовується в американській англійській мові сьогодні.

What’s up? (Як справи?)

Розповсюджене сленгове привітання як в усному спілкуванні, так і при обміні повідомленнями в месенджерах. Його можна використовувати з близькими колегами, членами родини та друзями. Є також коротка версія цієї фрази — Sup. Років 20 тому була дуже популярною в США, зараз вживається переважно в іронічному сенсі.

Heyyy

Зайві літери «y» у письмовому вітанні Hey часто використовуються під час флірту. Дехто вважає, що чим довший «хвіст» у слова Heyyy, тим кокетливіше повідомлення!

Хоча будьте обережні, понад трьох-чотирьох виглядає трохи незграбно.

Hiya!

Ця версія слова «привіт» особливо популярна у Великобританії. Ви можете часто зустріти Hiya у текстових повідомленнях або під час дружнього спілкування в соцмережах.

Are you OK? (Все ОК?)

Це британська сленгова версія «Hello, how are you?». Відповіддю може бути «Yeah, fine» або «Not bad» — значення практично однакове («Все добре»).

Alright? / Alright, mate? (Все добре, друже?)

Це дуже поширений сленговий спосіб привітати хорошого друга. Це скорочена версія від стандартного «Are you alright? (З тобою все в порядку?). Найбільш слушна відповідь «Not bad, mate, you?» (Непогано, друже, а ти?).

Вітайтесь впевнено!

Найкращий спосіб переконатися, що ваше привітання звучить природно та правильно — це відпрацювати його вголос, бажано з носіями мови. Немає з ким тренуватися? Знайдіть свого ідеального викладача англійської в Grade Education Centre!

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь