Ні краплі фарби: ніжинська художниця “малює” природою…

 

 

 

 

Ніжинська художниця і майстриня Катерина Борисова створює унікальні картини: яскраві й насичені, і, разом з тим, виконані без жодної краплини фарби. Уже 5 років Катерина займається древнім японським мистецтвом ошибана – це різновид флористики, виготовлення картин з природних матеріалів — листя, квітів, пуху та ін.

-Дуже люблю квіти, – зізнається художниця, – саме вони й надихають мене на творчість. Милуюся їхніми кольорами, і такими картинами можу продовжити життя рослинок: при правильній засушці й після покриття лаком вони можуть зберігатися до 10 років без змін. Такі картини можна реставрувати, але більшість із моїх робіт цього не потребують: час іде, а вони залишилися, які були. Із квітів я не лише роблю картини, а й сама вирощую, це одне із моїх улюблених занять.

Рослини залишаються такими яскравими задяки пігментам в рослинах. Так, деякі з них недовговічні, так, наприклад, зелений колір (хлорофіл) через певний час може змінювати відітінки, але не псує кардинально загальний вигляд картини.

Що найскладніше у цьому творчому процесі?

-Заготовка матеріалу для картин, адже працюєш над цим з ранньої весни і до пізньої осені, й лише взимку є більше часу для творення. Матеріал треба гарно просушити під тяжким пресом, щодня міняти папір, який вбирає вологу, поки рослинка не висохне, а потім її правильно зберігати. На сьогодні найкращий метод – це зберігання у вакуумних упаковках, в яких зберігаються продукти, туди не потрапляє кисень і рослина не псується.

-Катерино, в чому переваги картини, створеної не за допомогою фарби і пензля, а ось таким методом?

-Фарбою не можна передати фактуру і характер поверхні матеріалу, і тактильно це не відчуєш. Квітка – вона різна: може бути шершава, м’яка, гладка, рельєфна, усе це цікаво обігрувати в роботах. Деякі роботи виходять навіть трохи об’ємні, виступають, підкреслюють характер поверхні матеріалу, який ви передаєте (скло чи деревина).

Нині популярне використання слайсів, або шкірок овочів та фруктів. Це безвідходне виробництво, ви повністю використовуєте увесь продукт. Зі таких природніх матеріалів я використовую шкірку кавуна, дині, баклажану, персика, яблук, винограду.

Окрім картин Катерина виготовляє прикраси, які заливає епоксидною смолою: броші, сережки, каблучки.

“За кожну свою роботу я переживаю як за дитину, – зізнається майстриня, – куди я її прилаштую… Завжди приємно знати, що вона радує ще когось, окрім мене. Мені складно працювати на замовлення, тому я роблю роботи на свій смак, і якщо вони подобаються ще комусь, то, значить, варті уваги”…

“Уже декілька років поспіль беру участь в міжнародних конкурсах в Південній Кореї, – говорить художниця, яка має ряд відзнак журі й призові місця. – Цього року я потрапила у ТОП 20 кращих робіт з усіх країн Європи і отримала відзнаку журі з каталогом, дипломом та сувенірами.

У Ніжині на професійному рівні технікою ошибана мало хто займається, але в Україні є професіонали й майстри з неповторним стилем і в столиці, й в інших містах.

-Що відчуваєте під час творення картини?

-Для мене це і медитація, і релаксація, й самоаналіз, – говорить Катерина. – Я максимально зосереджуюсь на процесі, заглиблююсь у свій внутрішній світ і передаю емоції засобами мистецтва. В них – відображення мого внутрішнього світу…

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь