Видатні українці в Ніжинській історії

 

 

 

 

Нещодавно в Ніжинській музичній школі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ,  присвячений 180-річчю від дня народження Миколи Лисенка та 145-річчю  Миколи Леонтовича (благодійними концертами на допомогу ЗСУ музична школа зібрала  35 тис. грн.).

 

Вечір вела Наталія Голуб, викладач сольного співу та бандури. Концертні номери геніальних українських композиторів супроводжувались розповідями про їхній життєвий і творчий шлях.

Ніжин – місто з високим потенціалом музично-культурної спадщини – завжди відгукувався на проведення ювілеїв видатних митців.

У репертуарі зразкового хору «Сяйво» Ніжинської музичної школи є й твір М. Лисенка на слова ніжинця Олександра Кониського, знаний, як Духовний гімн України «Боже великий, єдиний». Під керівництвом Сергія Голуба, заслуженого працівника культури України, хор неодноразово виконував цей твір на різних мистецьких заходах. Зокрема, у 2006 році – на відзначенні 170-річного ювілею Олександра Кониського в селі Переходівка, де він народився 18 серпня 1836 року, а також – на його 180-річчі в Ніжині, де Кониський навчався в повітовому училищі, коли вчителем малювання у нього був Іван Сошенко, товариш Тараса Шевченка, котрий допоміг йому визволитися з кріпацької неволі.

В той же день, 18 серпня 2016 року, у Ніжині вперше в Україні О. Я. Кониському відкрили пам’ятний знак.

І слушним є питання, чи бував Микола Віталійович Лисенко в Ніжині? Скориставшись підказкою Олени Кавунник, музикознавця, доцента НДУ ім. Миколи Гоголя, в тому, що в бібліотеці Ніжинського університету є книга Миколи Лисенка «Про народну пісню і народність в музиці»,  де ми знайомимось про його фольклорні й музичні дослідження після творчих поїздок по Чернігівщині. І вже дослівно за книгою М. Лисенка: «Дума про Хмельницького та Барабаша… Цю думу я записав на початку 70 років у м. Ніжині від кобзаря Павла Братиці».

Лисенко записав до півтори тисячі пісень. Ряд із них було записано з репертуару корифея кобзарства – Остапа Вересая.  Тож, зокрема, й кобзарська майстерність Павла Братиці прикликала Миколу Лисенка у Ніжин. Народившись у 1825 році у Мені і осліпнувши в трирічному віці, майбутній кобзар ріс і виховувався в селі Терешківка на Ніжинщині. Навчався кобзарської майстерності у відомих кобзарів.І вже його знали, як чернігівського й ніжинського кобзаря. І буде приємно знати, що у ті часи, як згадує Микола Лисенко: на початок 70 років XIX століття Ніжинщина була кобзарським краєм. І її найвідомішим представником був Павло Савич Братиця.

А щодо книги Миколи Лисенка, то вона  видана 1955 року за редакцією М. Гордійчука.  Скомпонована за спогадами, які Лисенко вперше помістив у журналі « Київська старовина» в 1888 році.

На сьогодні в Ніжині з’явилися вулиці імені О.Кониського й М. Лисенка. Також доцільно відзначити, що і «Молитва за Україну», і її автори Микола Лисенко й Олександр Кониський, а також український фольклор і кобзарство внесені в програму освітніх закладів, що варто знати випускникам ліцеїв, які й складають  тести ЗНО.

Микола Самко, ніжинський краєзнавець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь