Минулого року ніжинців кусали собаки, коти, кріль, їжак і кажан!

 

 

 

 

Минулого року в Ніжині 150 осіб звернулися за медичною допомогою після отриманих  укусів тварин (в 2021 році  – 122). З них 106 укусів нанесені собаками, з яких 50 випадків укуси безпритульних собак (в 2021 році – 87 укусів собак, з них 40 укуси безпритульних).

38 укусів здійснено котами, 8 з яких безпритульні (в 2021 році – 32 укуси всього і 4 укуси безпритульними).

Зареєстровано ще 6 укусів: 3 сільськогосподарськими тваринами з них 2 нутрії та 1 кріль і 3 випадки укуси диких тварин (куниця, їжак і кажан).

Збільшення кількості покусаних пов’язано з ростом кількості безпритульних тварин на території міста, переважно покинутих чи завезених в Ніжин собак які формують зграї і здійснюють напади на людей, в тому числі і в центрі міста на площі І. Франка.

Антирабічні щеплення були призначені 38 особам з числа тих хто звернувся за медичною допомогою, що становить 25,3 % від кількості покусаних. Повний курс щеплень отримали  34 покусаних (89,5 %), ще 3 осіб завершують курс щеплень і 1 покусаний самовільно припинив вакцинацію.

 Направлені 111 повідомлень до Ніжинської державної лікарні ветеринарної медицини про укуси відомими для постраждалих тваринами, з метою проведення їх огляду та нагляду за ними впродовж 10 днів. Від спеціалістів ветеринарної медицини отримано 111 довідок з висновками про результати обстеження тварин, для передачі їх медичним установам в які звернулись потерпілі від укусів. У 3 випадках, тварини які здійснили напади на людей, не були знайдені для ветеринарного огляду і покусані проходили антирабічну вакцинацію. Згідно висновків з представлених довідок, тварин хворих на сказ на території міста не виявлено. Але насторожує наявність в м. Ніжині випадків вбивства агресивних тварин, без послідуючого їх дослідження в лабораторії ветеринарної медицини на наявність вірусу сказу.

У 4 ОТГ (Вертіївська, Лосинівська, Крутівська, Талалаївська) Ніжинського району за 2022 рік, як і в попередньому 2021 році 35 осіб звернулись за медичною допомогою після отриманих укусів тваринами.

З них 24 укуси нанесені собаками, з яких 3 випадки укуси безпритульних собак. 9 укусів здійснені котами, всі коти домашні.

Ще 2 особи потерпіли від інших тварин: 1 укус щура та 1 укус сільськогосподарської тварини (кабан). Є випадки вбивства тварин на території Ніжинського району після нападів на людину. Цього робити не можна! Після покусів тварини обов’язково повинні знаходитись під 10 денним спостереженням ветеринарного працівника.

 Антирабічні щеплення були призначені 6 особам з числа тих хто звернувся за медичною допомогою, що становить 17,1 % від кількості покусаних. Повний курс щеплень отримали 4 покусаних осіб (66,7 %). 2 особи самовільно припинили призначену вакцинацію.

 Направлені 29 повідомлень до Ніжинської державної лікарні ветеринарної медицини про укуси відомими для постраждалих тваринами, з метою проведення їх огляду та нагляду за ними впродовж 10 днів. Від спеціалістів ветеринарної медицини отримані 29 довідок з висновками про результати обстеження тварин, для передачі їх медичним установам в які звернулись потерпілі. Випадків захворювань на сказ на території  району впродовж 2022 року не зареєстровано.

  Сказ є особливо небезпечною інфекцією, збудник якої належить до сімейства Рабдовірусів. На сказ можуть захворіти всі види теплокровних, в тому числі травоїдні тварини (велика і мала рогата худоба, коні, віслюки, верблюди, олені).

Але основними джерелами збудника є дикі хижі тварини (вовки, лисиці, собаки, єнотовидні собаки, шакали, щури та коти) які передають вірус при укусах. Захворюваність на сказ серед собак, котів і сільськогосподарських тварин є показником епізоотичного неблагополуччя серед диких тварин. Якщо з осені багато гризунів, наступного року буде епізоотія сказу. Людина є випадковим ланцюгом в природному вогнищі сказу та не бере участі в циркуляції вірусу в природі, але може стати жертвою нападу хворої тварини.

  В Україні реєструють поодинокі випадки захворювань на сказ серед людей. Пов’язані ці випадки з несвоєчасним зверненням потерпілих від укусів чи ослинення пошкоджених ділянок шкіри тваринами, в тому числі домашніми по медичну допомогу, або порушеннями схеми вакцинації. В 2022році зафіксовано випадок смерті молодої жінки, яка не пройшла екстрену вакцинопрофілактику проти сказу після отриманих покусів.

      Ускладнює ситуацію порушення правил утримання домашніх тварин їх власниками, неповне охоплення імунізацією проти сказу домашніх тварин, відсутність своєчасної профілактичної вакцинації від сказу осіб з групи ризику, щодо захворювання на сказ (лісники, мисливці, спеціалісти ветеринарної медицини, працівники ветеринарних лабораторій, особи які відловлюють і утримують бездомних тварин) та поява безпритульних собак поблизу місць проживання людини. Що є передумовою формування осередків сказу. Тому особливо в нинішніх умовах епідеміологічний нагляд направлений на попередження захворювань на сказ та зниження ризику зараження як людини так і тварин.

Шановні жителі Ніжинщини! Дбайте про своє здоров’я і обов’язково звертайтеся за медичною допомогою після укусів тварин як домашніх так і сільськогосподарських

Інформацію сайту Нежатин надала лікар епідеміолог С.С. Замишляк

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь