На Чернігівщині на 20% зросла кількість звернень до психіатрів

 

 

 

 

На 20% виросла кількість звернень до психіатрів на Чернігівщині після початку повномасштабної війни. Про це Суспільному розповіла медична директорка Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Світлана Олександрова.

“Кількість пацієнтів стала значно більше: як за амбулаторним лікуванням, так і стаціонарно-психіатричною допомогою. Завантаженість закладу дещо перевищує кількість наявних ліжко-місць. Проблема в тому, що ми маємо колективну психотравму”.

Зі слів лікарки, травма виникла не тільки через бойові дії учасниками і свідками яких стали люди, а ще й через напружене інформаційне поле, в якому вже рік живуть українці. Психотравма розвиватиметься після закінчення війни ще тридцять років, повідомила лікарка, спираючись на дослідження ізраїльських колег.

На 20% збільшилася кількість звернень до психіатрів на Чернігівщині: чому жителі області звертаються про допомогу

Світлана Олександрова. ФОТО: Суспільне Чернігів

Сергію 40 років, він не хоче показувати своє обличчя, аби не засмучувати свою дружину, проте згодився розказати, чому вирішив звернутися за допомогою лікарів. Він приїхав самостійно до закладу на лікування. Чоловік пов’язує свій стан з війною, яку розпочала Росія.

“Постійні головні болі, кошмари. Було таке, що боявся лягати спати з дружиною, щоб не вдарити. Кошмари дуже сняться”.

На 20% збільшилася кількість звернень до психіатрів на Чернігівщині: чому жителі області звертаються про допомогу

Сергій. Він не захотів показувати своє обличчя. ФОТО: Суспільне Чернігів

До війни, розповів чоловік, він був спокійний.

Тепер сон Сергія триває не більше трьох годин. Медична директорка психоневрологічної лікарні Світлана Олександрова каже: це типові симптоми для людей, які мають постравматичний стресовий розлад.

Такі зміни у поведінці змушують людину шукати способи зняття стресу і частіше за все обирають найлегші – алкоголь або наркотики, розповіла лікарка. Від цього проблема лише посилюється. Щоб не потрапити у залежність, медикиня радить превентивні способи боротьби зі стресом і його наслідками.

“Відволікатися на дрібні приємності, не забувати якісь прогулянки, які ми можемо собі дозволити, якийсь перегляд заспокійливих передач”.

Якщо ж людина відчуває, що її психологічний стан погіршився, радить звернутися до сімейного лікаря за консультацією, він має визначити схему подальших дій – може бути медикаментозне лікування, робота з психологом або з психіатром.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь