Правила догляду за зубами: що радять спеціалісти і чому до них варто прислухатись

Правильний і регулярний догляд за зубами в домашніх умовах дає змогу попередити безліч стоматологічних проблем, серед яких пожовтіння емалі, розвиток карієсу, запалення ясен тощо. Очищення ротової порожнини – це обов’язкова складова щоденної гігієни. Інакше наліт, що утворився, ризикує перетворитися на тверді зубні відкладення, з якими здатний впоратися виключно лікар. Далі буде розібрано основні рекомендації фахівців, аби запобігти складним проблемам із зубами.

Фото: https://cis.ua/udalenie-zubov/kista/gaymorovaya-pazuha/

Правила догляду за ротовою порожниною

Гігієна рота – значуща частина профілактики захворювань зубів, але дивно, як багато людей не знають або не дотримуються всіх правил. Часто вони обмежуються однією лише зубною щіткою, але не можна забувати про те, що в зубних проміжках можуть залишатися частинки їжі, що сприяє розвитку бактерій. Спочатку це провокує лише виникнення неприємного запаху, але може закінчитися й запаленням ясенних тканин.

Спеціалісти cis.ua запевняють: «Лікувальне чищення зубів з використанням новітніх технологій ефективне, але не є заміною щоденній гігієні ротової порожнини».

Основні правила догляду за зубами:

  1. Регулярне чищення.

  2. Використання зубної нитки.

  3. Застосування ополіскувача.

  4. Відмова від шкідливих звичок.

  5. Заборона на жуйку.

Регулярне чищення

Це основне правило. Чистити зуби потрібно не менше двох разів на день – вранці та ввечері. Процес чищення має тривати не менше 2 хвилин, а щітку слід розташовувати під гострим кутом. Починати потрібно з “підмітальних” рухів, потім перейти на кругові. Завдяки такій системі, зубна емаль краще очищується від залишків їжі та не піддається впливу шкідливих бактерій.

Значення має не тільки технологія чищення, а й зубна щітка та паста.

Зубна щітка

Стоматологи рекомендують міняти щітку кожні три місяці, щоб запобігти скупченню хвороботворних організмів. Але не варто хапати з полиці першу-ліпшу щітку – варто приділити вибору більше уваги. Зубні щітки розрізняються за жорсткістю: м’яка, середня і жорстка. Вибір потрібно робити з урахуванням особливостей зубів і ясен. Якщо помічається кровоточивість під час чищення, можливо, слід вибрати щетину з меншою жорсткістю. Це обійдеться дешевше, ніж лікування в стоматології.

Зубна паста

Вибрати відповідну зубну пасту за необхідності допоможе зубний лікар. Вона усуває наліт, що накопичився, і дезінфікує ясна. Склад паст також відрізняється: вибілювальні, з кальцієм, лікувальними травами, фтором тощо. Кожен вид здатний усунути ту чи іншу проблему, що не можна не враховувати.

Використання зубної нитки

Якщо протягом дня не виходить використовувати щітку, вирішити проблему гігієни допоможе зубна нитка. Вона робиться з еластичного матеріалу, що дає змогу безпечно видаляти зубний наліт і частинки їжі, які застрягли в проміжках.

Застосування ополіскувача

Після кожної трапези бажано полоскати рот. Для цього зовсім не обов’язково використовувати спеціальний ополіскувач – можна скористатися і звичайною проточною водою. Цей прийом дасть змогу захистити зубну емаль від впливу кислот і спростити чищення щіткою.

Відмова від шкідливих звичок

На здоров’я ротової порожнини впливають, крім іншого, шкідливі звички. Зберегти посмішку білосніжною допоможе відмова від куріння, жування жуйки, розколювання горіхів зубами, а також зайвого вживання кавових напоїв. Усі шкідливі звички помітно позначаються не тільки на кольорі емалі, а й на міцності дентину.

Заборона на жуйку

Жувальна гумка допускається, але певною мірою. Після їжі, за потреби освіжити подих. Жодної користі для зубів вона не несе і щоденної гігієни не замінить. Крім того, жувати її можна не більше 10 хвилин на день.

Чому так важливо дотримуватися правил?

Багато людей абсолютно не бачать сенсу в тому, щоб витрачати час на вибір зубних щіток, паст і додаткових засобів. Часто чищення зубів проводиться виключно вранці, та й триває не довше хвилини. Таке недбале ставлення неважко пояснити відсутністю розуміння наслідків.

Саме помилки в особистому догляді за ротовою порожниною або навіть його повна відсутність призводить до появи зубного нальоту, який, якщо його не позбутися, перетворюється на зубний камінь. Своєю чергою, це провокує розвиток стоматологічних недуг.

Ще одна причина краще стежити за зубами – неприємний запах. Шкідливі бактерії розмножуються в роті ночами. Пропуск ранкового чищення посилює проблему і може призвести до галітозу – хронічного смороду з рота. Позбутися його можна, але краще просто не доводити до крайнощів.

Це стосується і маленьких дітей. Щоб молочні зубки не викликали проблем, важливо дотримуватися безлічі нюансів. Молодим батькам краще навіть зробити пам’ятку.

Крім чищення не можна забувати і про регулярне проходження стоматологічного огляду. За необхідності дантист розповість як доглядати за зубами, та допоможе підібрати відповідну щітку і пасту, а також своєчасно позбутися проблем на початкових стадіях розвитку.

Увага! Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь