НМТ на Чернігівщині: як проходитиме і що робитимуть у разі повітряної тривоги

 

 

 

 

Як проходитиме національний мультипредметний тест на Чернігівщині, скільки в області діятиме пунктів тестування і як складатимуть тест під час повітряної тривоги.

Про це розповіла в інтерв’ю Суспільному директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва

НМТ: з чого складається, тривалість, які документи необхідні та оцінки

Скільки пунктів для складання національного мультипредметного тесту буде цього року на Чернігівщині?

На Чернігівщині планують працювати 27 пунктів. Дати проведення національного мультипредметного тесту (далі НМТ, – ред.) теж вже визначені – з 5 червня по 23 червня 2023 року.

В якій формі проводитиметься тестування?

Тестування вже другий рік проходить у комп’ютерній формі: створюються пункти, де учасники будуть працювати за комп’ютерами, завдання отримають теж на комп’ютері і весь результат теж буде одразу відображатися у комп’ютерному варіанті.

Другий рік ми вже відходимо від традиційного зовнішнього незалежного оцінювання з тим, що логістика, в порівнянні із НМТ, набагато складніша.

Тому, з урахуванням воєнного стану, в якому ми зараз проживаємо, використовується саме комп’ютерний варіант для проведення НМП.

З яких частин складатиметься НМТ та скільки він триватиме?

У цьому році будемо мати, як і минулому, три предмети, але будемо говорити тільки про дві частини тесту.

В першій частині – йдуть обов’язкові предмети для всіх: українська мова та математика. Друга частина, яка називається — додатковий блок, це третій предмет на вибір учасників. Випускники можуть обрати:

  • біологію;
  • історію України;
  • хімію;
  • одну з іноземних мов: англійська, німецька, французька, іспанська;
  • або фізику.

Для всіх обов’язково є основна частина – це українська мова і література та математика.

На всі ці три предмети, в тому числі додатковий блок, відводиться 180 хвилин. Скільки часу буде учасник виділяти на кожен предмет – то його право. Тобто, використання 60 хвилин на кожен блок програмою регулюватися не буде. І під час виконання тесту учасник може повернутися до будь-якого предмета, якщо він щось не доробив. Вже учасник розподіляє цей час на виконання завдань з предметів, особисто з урахуванням своєї підготовки.

Який мінімальний бал для вступу у виш у 2023 році?

Ми не говоримо про мінімальний бал, він визначається вже потім. Але для того, щоб взагалі брати участь (у вступній кампанії, — ред.), абітурієнти повинні набрати не менше 10% балів з кожного блоку НМТ: з кожного предмету, з якого складається НМТ. Для того, щоб потім ці результати можна було використати під час вступної кампанії.

Які документи потрібно мати абітурієнтам приходячи до пункту НМТ?

Учасники повинні мати при собі документ, що посвідчує особу. Це в першу чергу той документ, за яким вони реєструвалися.

Якщо щось сталося, наприклад цей документ втрачений, однозначно треба шукати документ, що посвідчує особу. Щоб потрапити до пункту НМТ також приймається документ із “Дії”.

Також треба мати сертифікат, який роздруковується з персонального кабінету.

Минулого року сертифікату, як такого НМТ, взагалі не було. У 2023 році сертифікат є. Тому говоримо про документ, що посвідчує особу і про сертифікат учасника НМТ 2023 року.

Коли стануть відомі результати НМТ?

Результати учасникам будуть відомі до 27 червня. Це ми говоримо про результати основної сесії, але вже другий рік після тесту, вони побачать скільки балів набрали з кожного предмету. Це можна подивитися в таблиці переведення тестових балів НМТ у рейтингову шкалу від 0 до 200 балів. Для того, щоб орієнтуватися під час вступу для участі у конкурсному відборі.

Тобто, учасники, проходячи НМТ, одразу виходячи з аудиторії розуміють про той мінімум тестових балів з кожного предмета, який вони набрали.

Чи буде додаткова і спеціальна сесії НМТ?

Буде тільки додаткова. В цьому році поки що про спеціальну сесію ніхто не говорить. Минулий рік був дуже складний, тому була введена ще і спеціальна сесія.

Додаткова сесія планується за окремим графіком, але визначені її рамки – з 14 по 21 липня 2023 року. На сайті Київського регіонального центру оцінювання якості освіти, Українського центру оцінювання якості освіти є інформація про те, як стати учасником додаткової сесії.

Якщо учасникам було відмовлено під час реєстрації на основну сесію, вони можуть в персональний кабінет додати необхідні документи для того, щоб стати учасниками додаткової сесії: додавши необхідні заяви та документ, який підтверджує причину, чому не змогли взяти участь в основній сесії.

“Ми старалися від’їхати від кордону якомога далі”

Що робити, якщо під час складання НМТ буде оголошена повітряна тривога?

Якщо буде повітряна тривога, відповідно, пункти тестування зупиняються. Всі переходять обов’язково до укриття, тому що у нас пункти створюються саме в тих закладах, які мають укриття, або укриття дуже близько розташовані від приміщення, де проходить тестування.

Ми маємо в один день дві зміни: на 10 ранку і на 15 годину.

Якщо тривога буде тривати не дуже довго, учасники зможуть повернутися до своїх робочих місць і завершити тестування в цей день. Якщо ж тривога триватиме занадто довго, що не можна буде протягом дня завершити тестування в аудиторії, то для таких учасників буде можливість пройти тестування під час додаткової сесії.

Якщо учасник завершив, як кажуть, встиг натиснути кнопку до початку повітряної тривоги, він отримає свій результат.

Щодо закладів, то основна вимога – наявність комп’ютерів. Відповідно, повинно бути підключення до мережі Інтернет або Wi-Fi. Програмне забезпечення, яке встановлено на комп’ютерах, теж повинно відповідати конкретним вимогам.

Ми вже зараз підбираємо заклади, де є наявна техніка, що відповідає цим встановленим вимогам.

Як враховувалися місця розміщення пунктів проведення НМТ, з точки зору безпеки на прикордонні Чернігівщині?

Ми не будемо розказувати, де саме будуть пункти НМТ, але у нас є такі райони Чернігівщини, які належать до територій, де ведуться бойові дії. На цих територіях у нас пунктів тестування немає. Це: Семенівська, Новгород-Сіверська, Сновська та Городнянська громади.

Відповідно до наказу Мінреінтеграції, ми навіть не мали право створювати на цій території пунктів. Учасники мали можливість обрати для себе інші території для проходження тесту НМТ. Ми старалися від’їхати від кордону якомога далі.

Всього у Чернігівській області зареєстровані 6776 учасників. Скільки саме на прикордонних територіях зареєструвались – я не можу сказати. Оскільки абітурієнти могли реєструватися, вказуючи інші місця перебування.

Тобто, можна було зареєструватися, проживаючи у Новгород-Сіверському, але вибрати для проходження НМТ – Львів. Але про це треба було заявляти під час реєстрації, тому що зараз змінити місце проходження НМТ немає вже ніякої можливості.

На вашу думку, який рівень підготовки до НМТ абітурієнтів в прикордонних селах, які обстрілюють росіяни?

Ну, ви знаєте, це питання теж дуже складне. Це залежить навіть не від того, що території обстрілювалися, чи не було занять онлайн, офлайн. Тобто, дуже багато залежить від бажання кожного вступити. Я знаю є такі, які, перебуваючи на онлайн-навчанні, просто беруть програми й опрацьовують самостійно. Це ще залежить від того, який хто має настрій. А шанс вступити є завжди.

Чи будуть пункти тестування за кордоном у цьому році?

Ми маємо 32 країни, які згодилися організувати відповідні пункти. В 53 містах світу будуть українці складати НМТ. Понад 23 тисячі обрали закордонні пункти тестування для складання НМТ.

Це більше в порівнянні з минулорічними показниками.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь