У Носівці принесли повістку 75-річному дідусю в інвалідному візку

У Носівці співробітники четвертого відділу Ніжин­ського районного терцентру комплектування та со­ціальної’ підтримки (так по-новому називається носівський військкомат) принесли повістку місце­вому мешканцю — 75-річному Олексієві Бречку. У ній було вказано, що чо­ловікові… 35 років.

— Це сталося тижнів два то­му. Я якраз був у дворі біля хати, аж тут заходять троє чоловіків у військовій формі. Поздоровали­ся зі мною, запитали: «Ви Олек­сія Юхимовича знаєте?- «Знаю, — кажу їм. — Це я». Вони очі ви­тріщили, зам’ялися: «Та ми з військкомату.

– Видно, самі зро­зуміли, що мені навіть не 60 (це граничний вік для мобілізації. — Авт.). Та й на додачу я ж в інва­лідному візку! У мене перша гру­па. Ногуампутували ще 12 років тому. Побачивши всю цю «кар­тину», один із військових уточ­нив: «А Ви якого року народжен­ня? – Відповів їм, що 48-го. Тоді вони ще раз перепитали, як ме­не звуть, яка адреса. Я сказав, а вони показали мені повістку й за­сміялися. І я з ними, бо в ній було написано, що мені 35 років.

Бог його знає, як така плутанина мо­гла статися, — дивується пенсіо­нер. — По-перше, мене вже давним-давно мали зняти з обліку. А по-друге, я навіть не служив в ар­мії. Ще по молодості мені зроби­ли операцію на шлунку, а після ін­ституту зразу видали військовий квиток зі штампом: «У мирний час непридатний, у воєнний — лише до нестройової служби». Було це ще пів віку тому. Я тоді мешкав у Полтаві…А в Носівку Олексій Юхимо­вич перебрався у 1976-му. Каже, тоді востаннє й був у військкома­ті — коли одразу після переїзду ставав на облік. З тих пір його не тривожили. Втім образи на пра­цівників терцентру через цю плу­танину чоловік не тримає.- Хлопці посміялися, по­просили вибачення і поїхали со­бі. Одне слово, поки що не при­зиватимуть, віджартовується пенсіонер.До речі, це вже не перша ди­вина з повістками на Носівщині Так, наприкінці квітня цього ро­ку співробітники місцевого РТЦК та СП принесли запрошення до військкомату, виписане на ім’я покійного атовця Володими­ра Коровая з Носівки (йому був 31 рік, коли загинув у листопаді 2021-го через масивну крово­втрату внаслідок ножового пора­нення, отриманого під час відпо­чинку в лазні. А в трав­ні повістки надійшли кільком та­кож померлим чоловікам із Володькової Дівиці. Час від ча­су такі випадки трапляються по всій Україні. Військкоми запев­няють, що їхньої вини в тому не­має. І нарікають на РАЦСи та ор­гани місцевого самоврядування, які вчасно не передають їм даних про громадян.

Джерело: газета “Гарт” від 15.06.2023, Юрій НІКІТІН

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь