У Ніжині три підприємства мають мільйонні заборгованості по заробітній платі

 

 

 

 

Стан погашення заборгованості із зарплати обговорили сьогодні на засіданні профільної комісії під головуванням першого заступника начальника ОВА Костянтина Мегема. До обговорення долучились представники районних військових адміністрацій та керівники підприємств-боржників.

Наразі 14 суб’єктів господарювання по різним районам мають заборгованість перед працівниками в розмірі 24,3 млн гривень — на мільйон менше, ніж на початку року. Зокрема, в Чернігівському районі — це шість підприємств. Їхній борг — більше половини від загального обсягу заборгованості в області. Крім того, по 3 підприємства-боржники — в Ніжинському та Корюківському та по одному — в Прилуцькому та Новгород-Сіверському районах.

«Питання стосується не тільки заборгованості заробітних плат, а й страхування працівників, які потім не отримають належні виплати. Зокрема, це і допомога з тимчасової непрацездатності, з безробіття, розмір пенсії. Тому воно постійно знаходиться на контролі обласної державної адміністрації», — наголосив Костянтин Мегем.

За словами директорки Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Олександри Хомик, більше 65 % заборгованості припадає на 10 приватних підприємств. Найбільшим боржником серед них є ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів», з сумою боргу більше 11 млн гривень. Підприємство не працює з 24 лютого 2022 року.

Крім того, борги із зарплати мають ПрАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування»  – 1,1 млн гривень, ТОВ «Чезара Телеметрія» – майже 1 млн гривень (з початку року борги збільшились майже вдвічі), приватне сільськогосподарське підприємство «Яна плюс» – близько 700 тис. гривень, ТОВ Наукове виробниче підприємство «Метекол» – орієнтовно 700 тис. гривень,  ПП «Веттор» – 600 тис. гривень.

Майже третина від загальної суми боргу залишається на трьох підприємствах державної форми власності: ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів», ДП «Чернігівторф» та ДП «Холминський спиртовий завод».

З-поміж комунальних підприємств боржником  є КП «Міськсвітло» Прилуцької міської ради.

Проблеми з виплатою заробітної плати на підприємствах виникають з різних причин. Зокрема, причиною заборгованість на ДП «Холминський спиртовий завод» стало анулювання ліцензії Державною податковою службою. З цього приводу керівництво подало судовий позов, який був задоволений. Проте ліцензія так і не була поновлена.

Крім того, приватне сільськогосподарське підприємство «Яна плюс» та ТОВ «Ванеса» не можуть повноцінно працювати через близькість до кордону з рф.

Тим не менш, керівництво «Яна плюс» має намір виплатити всі належні суми працівникам вже у найближчі дні.

Про перспективи погашення заборгованості завдяки виконанню укладених контрактів повідомив і менеджмент ТОВ НВП «Метекол».

За результатами засідання керівникам підприємств-боржників рекомендовано скоротити борги із заробітної плати до кінця поточного року.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь