Непорозуміння головного лікаря та медиків: у міській раді продовжують шукати вихід із ситуації

 

 

 

 

29 червня у великій залі Ніжинської міської ради відбулась чергова зустріч депутатів із медичними працівниками центральної лікарні, які стоять на межі скорочення.

Повідомляє “Нежатин

Першою слово взяла генеральний директор КНП “Ніжинська центральна міська лікарня ім. Миколи Галицького” Ольга Швець, вона повідомила, що після депутатської виїздної комісії, провела збори трудового колективу, де прийняли рішення, що працівники готові піти у відпустки за свій рахунок задля економії коштів та збереження робочих місць. У такому випадку економія для медзакладу становитиме 6-7 млн. грн.

Проте, як зазначила Ольга Володимирівна, є й ризики, які вже зараз можливо передбачити. Оскільки у відпустку без збереження заробітної плати можливо піти лише за власною згодою, то є варіант того, що дехто не погодиться на такі поступки. Також важливо те, що деякі медики вже використали цю відпустку, яка згідно законодавства передбачена лише на два тижні.

Попри те, що колектив відкинув пропозицію піти на 0,75% ставки, як це вже два роки поспіль робить Чернігівська обласна дитяча лікарня, або ж повернутись до рівня зарплат 2021 року, на зустрічі все ж розглянули й ці варіанти.

Зниженням рівня заробітних плат міська лікарня ризикує отримати відтік кваліфікованих медиків, а особливо молодих спеціалістів. Із власних джерел редакція має інформацію, що через політику керівника лікарні та нестабільну ситуацією в колективі вже близько 50 медиків звільнилися, серед них є й фахові лікарі.

З іншого боку, менша зарплата дасть можливість преміювати працівників згідно навантаження. Адже, як неодноразово наголошувала директор лікарні, у закладі перевищено кількість робітників при тому, що деякі відділення заповнені лише на 15-20%.

Завідувач неврологічного відділення Андрій Куціянов зауважив, що на противагу іншим, його відділення виконує норму по кількості хворих на 140%.

Він розповів, що працює по реабілітаційному пакету, на який НЗСУ виділяє 20 тис. грн на пацієнта. Важливо зазначити, що спілка фінансує лікування хворого лише 1-й рік, у подальшому людина може проходити реабілітацію тільки за власні кошти. Тому завідувач вніс пропозицію продовжувати надавати послуги на платній основі, там паче він запевнив, що попит є.

Присутні вкотре дійшли думки, що оптимізація – не вихід із ситуації, спочатку потрібно шукати шляхи розвитку та фінансування, зокрема, підписувати додаткові пакети з НСЗУ та збільшувати надання послуг, адже вже в наступному році лікарня отримає статус кластерної, що дасть можливість обслуговувати весь Ніжинській район, який налічує більш ніж 225 тисяч жителів.

Як повідомила Ольга Швець, на сьогодні лікарня надає допомогу по 18 пакетах та має можливість підписати ще 11. Сім з них заклад отримає коли обєднається з пологовим будинком, що є лише питанням часу. Ще два вона зможе підписати, якщо отримає необхідне обладнання: мамограф та ангіограф.

Зокрема, ангіограф лікарня має отримати найближчим часом, під нього вже відвели приміщення і готові розпочинати ремонтні роботи, як тільки МОЗ повідомить технічні характеристики. При наявності цього обладнання медзаклад зможе підписати пакет на лікування інфаркту міокарда.

Проте, депутат міської ради Юрій Валерійович Хоменко зазначив, що для отримання пакету необхідні не лише обладнання, але й спеціалісти, що є ключовою проблемою. Окрім теоретичних знань потрібні й практичні навички, яких би могли навчити фахівці з Києва:

За каденції попереднього профільного заступника міського голови з питань охорони здоров`я Сергія Дзюби, ми разом з депутатами детально вивчали це питання. Зокрема, держава обіцяла нашій лікарні вже згаданий ангіограф, для його отримання було зроблено багато, проте війна завадила нам завершити цей процес.

Тоді постало питання залучення спеціалістів, які навчили наших лікарів працювати з ангіографом, адже далеко не кожен зможе це робити. Ми навіть знайшли двох фахівців із Києва, чоловіка та дружину, які за умови наявності службового житла, погодились декілька днів на тиждень практикувати наших медиків.

Чи буде можливість знайти та залучити відповідних спеціалістів зараз залишається питанням…

Про необхідність залучати додаткові кошти говорив і депутат Ніжинської міської ради Сергій Охонько:

Об`єднання міської та районної лікарні було тяжким, але перспективним рішенням, задля створення потужного медичного містечка. Плануючи реорганізацію ми говорили про потребу працевлаштувати ще 30 медичних сестер, а зараз керівництво говорить тільки про скорочення. При тому, що раніше лікарня обслуговувала близько 70 тис. осіб, а за умови отримання статусу кластерної, буде обслуговувати більше 220 тисяч осіб з усього району.

Ви повинні розуміти, що пацієнти – ваш основний дохід, тому потрібно збільшувати кількість послуг, які надає заклад і плідно співпрацювати з первинною ланкою – амбулаторіями.

Крім того, я пропоную переглянути відповідність керівництва, у особі генерального директора. Адже директор, у першу чергу – менеджер, якій має шукати вихід із скрутних ситуацій. Ольга Володимирівна ж цією задачею не справилась. Необхідно знайти людину, яка має стратегічне, реальне бачення розвитку лікарні й створення потужного медичного містечка, яке б надавало якісні послуги, шляхом розвитку, а не скорочення працівників.

Яскравим прикладом є теперішній керівник Ніжинського хлібзаводу, коли він став на посаду та з`ясував, що підприємство не має коштів, щоб виплатити зарплату працівникам, то не скоротив штат, а навпаки, наростив випуск продукції, чим не тільки зберіг робочі місця, але й збільшив їх кількість. Це ж стосується будь-яких напрямків. Потрібно йти по шляху розвитку, а не звільнення.

Директор міської лікарні, коли прийшла на посаду, розуміла реальну ситуацію, але до сьогодні ми не бачимо від неї пропозицій по розв`язанню проблеми та розвитку підприємства.

Станом на зараз склалась тяжка ситуація, з неї є різні виходи, тим паче, що колектив готовий до поступок, зокрема, іти на власний рахунок.

Також можливо треба переглянути закупівлі, які ви запланували, можливо вони не є нагальною потребою, а виділені кошти перенаправити на виплату зарплат, щоб утриматися у тяжкий період і зберегти медичних фахівців.

Додатковим варіантом є заощадження на преміях керівництва, поки воно не покаже розвитку, зараз премії отримувати немає за що, поки лікарня у складній ситуації, з якої потрібно виходити всім разом.“

Депутат міської ради Андрій Гомоляко зазначив, що під час війни, проживаючи у прикордонній області, ми не можемо розкидуватись медиками. Адже перед нами щодня стоїть питання, що буде завтра і чи зможе лікарня у випадку надзвичайної ситуації прийняти сотні хворих, як це було під час активної фази бойовимх дій на території району.

Він запропонував переглянути розподіл молодших та середніх медичних працівників із тих відділень, де менша завантаженість, у ті, де вона навпаки, перевищена. Адже медичні сестри та санітарки не мають вузького фахового профілю й виконують майже ідентичні процедури по різних направленнях:

Можливо декого доведеться відправити на навчання, але для медичної сестри це легше ніж, наприклад, для лікаря.

Крім депутатів та медичних працівників на зустрічі були присутні й волонтери та громадські активісти. Інна Кулинко – голова Благодійного Фонду “Українська незламна душа” розповіла, що вчора, 28 червня, фонд привіз обладнання для медичної сфери на 5 млн. грн. Зокрема, для стоматологічної поліклініки, пологового будинку та центральної лікарні:

Волонтери готові забезпечити лікарню усім необхідним, у тому числі й обладнанням, що може зекономити значну частину коштів для закладу, проте міська лікарня, відмовляється від допомоги.

Як зазначила Інна, вони пропонували установі гемодіаліз, але він адміністрації він виявився непотрібним. Такаж ситуація склалась із інвалідними візками, які привезли на запит хірургічного відділення, їх відмовились приймати.

Низку питань та пропозицій висунув й підприємець Валентин Андрієць, як власник фармакологічної фірми, він небайдужий до питань медицини в місті. Зокрема, Валентин пообіцяв оплатити для лікарні преміальну підписку на “Експектусонлайн-ресурс для керівних працівників медичного закладу. Система поєднує алгоритми та готові рішення проблемних ситуацій від офіційних органів, посадовців і провідних експертів галузі.

Як запевнив підприємець, цей ресурс допоможе у розв`язанні багатьох питань.

Міський голова Олександр Кодола зазначив, що ситуація складна, але вихід обов`язково буде знайдений.

А головний лікар, зі свого боку, визнала помилки, зокрема, відсутність діалогу з депутатським корпусом з приводу ситуації, яка склалась у закладі. На майбутнє, Ольга Володимирівна пообіцяла тісну співпрацю з депутатами у вирішенні питань.

Підсумком зустрічі стало призначення наступної, завтра, 30 червня, о 11.00 у великій залі міської ради депутати проведуть голосування та рекомендують лікарні шляхи розвитку задля мінімалізації скорочення медичних працівників.

Дарина Кузнєцова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь