Димові шашки для військових: як і з чого їх роблять ніжинські волонтери

 

 

 

 

Ніжинські волонтери роблять димові шашки для українських військових. Серед компонентів — є парафін та цукор, який ніжинці несли з дому на виробництво перших партій.

Олександр один із групи ніжинських волонтерів, яка власноруч, із підручних засобів робить димові шашки для українських військових. Він розрахував для цього необхідні пропорції інгредієнтів.

Олександр Черненко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ми, як почали робити, спочатку все дивилися в Інтернеті, різні варіанти, бувало таке пробували, що ледве волоси не погоріли, одна хімічка з Києва, і почали роботи, щоб було більш безпечно і швидко“, — каже Олександр Черненко.

Робити це самостійно не рекомендують, особливо дітям. Пропорції, всі компоненти й послідовність не розголошують. Ольга Лисивець розповідає, почали з виробництва окопних свічок. А навесні військові попросили зробити димові шашки.

Десь близько місяця ми вигадували, випробовували, як правильно підібрати компоненти, з чого робити“.

Ольга Лисивець. ФОТО: Суспільне Чернігів

Після погодження військовими, волонтери отримали перші великі замовлення.

Найбільше замовлення — 500 штук. Ми, мабуть, його близько місяця робили. Потім 200 та 100“.

На партію із 500 штук, вони витратили майже 50 кілограмів цукру. Його спочатку приносили з дому, а потім почали отримувати від церкви. Інші компоненти купують коштом від пожертв.

Суміш для виготовлення димових шашок для військових. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ефект, який потрібно досягти — це білий дим, що стелеться землею. Він ховає українських військових від ворога. Суміш пакують у картонні тубуси, їх роблять з тримача для плівки. Собівартість однієї димової шашки складає близько 30 гривень — говорить Олександр Черненко.

Димить вона понад хвилину. Волонтери продовжують експериментувати та планують виробляти шашки більшої місткості, які даватимуть дим понад три хвилини, зараз вони на етапі розробки.

Детальніше дивіться у відео:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь