У Ніжині встановлять дві сонячні електростанції по 100 тисяч євро

 

 

 

 

У Ніжині реалізують два енергоощадні проєкти по 100 тисяч євро кожен. Сонячні електростанції розмістять на будівлях пологового будинку та комунального підприємства “Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства”.

Про це Суспільному повідомив Ніжинський міський голова Олександр Кодола.

За його словами, Ніжин став фіналістом проєкту від німецького фонду міжнародного співробітництва GIZ щодо реалізації пілотного проєкту з енергоефективності.

Наше місто обрало проєкт встановлення сонячної електростанції на водозаборі КП «НУВКГ» потужністю 130 кВт. Загальний бюджет проєкту складає 100 тисяч євро. Вже отримано 90 тисяч євро“, — сказав міський голова Ніжина.

За словами Кодоли, саме це підприємство обрали через те, що воно має великі обсяги споживання електроенергії, під час роботи насосних станцій.

Зараз ведеться розробка проєктно-кошторисної документації. Завдяки реалізації цього проєкту за рік станція може згенерувати 152 000 кВт електроенергії, що дозволить суттєво зменшити витрати комунального підприємства на оплату енергоносіїв. Плануємо запустити електростанції до кінця 2023 року“, — повідомив Кодола.

Також Ніжинська громада стала учасником проєкту Фонду “Жовто-блакитна сила” з підвищення енергобезпеки соціальної інфраструктури. Він передбачає встановлення сонячних електростанцій в лікарнях. Як повідомив Олександр Кодола, у Ніжині для встановлення такої станції обрали пологовий будинок.

Попередній бюджет реалізації даного проєкту складає 100 тисяч євро, з яких – 10 субвенція з міського бюджету, решта – коштом Фонду. Наразі ми на шляху підписання договорів. Оснащення лікарні сонячними панелями дозволить покрити 40% потреб в енергоспоживанні“, — розповів міський голова Ніжина.

Коли сонячні панелі з’являться на будівлі Ніжинського пологового поки невідомо.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь