Житлова субсидія: що зміниться для українців з 1 серпня

 

 

 

 

У липні багато хто  отримав  інші суми субсидій. Що на це вплинуло та чого чекати у серпні тим, хто отримує субсидії, – спробувала розібратись наша редакція.

Управління пенсійного фонду повідомляє, що  на розмір призначеної допомоги вплинули два чинники.

Перший чинник – зміна розміру  доходів членів  домогосподарства.  Так, наприклад, пенсіонери могли отримати у липні меншу суму, що пов’язано з індексацією пенсій, яка відбулася у березні цього року. Через збільшення доходів субсидіантів-пенсіонерів допомогу на оплату житлово-комунальних послуг їм нарахували меншу.

«Кожна субсидія розраховується індивідуально і вона залежить від витрат, які використовує домогосподарство, і доходів, які отримують члени домогосподарства. Враховуючи, що пенсійна виплата зросла, відповідним чином розмір субсидії міг змінитися, або взагалі бути рівним нулю»,  – пояснили в Управлінні Пенсійного фонду.

Зазначається, що підвищення пенсій в липні врахують в опалювальному сезоні.

За словами директорки департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України Олени Охріменко: «Пенсіонери не втратять субсидію, оскільки при визначенні субсидії взявся дохід за попередній період. Підвищені пенсії будуть враховуватися з жовтня, коли ми будемо проводити нарахування пільг та субсидій на опалювальний період», – повідомляє видання New Voice.

На розмір субсидій влинуло також зростання тарифів на електроенергію. Ніжинська РДА на своїй сторінці інформує, що Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівській області було здійснено автоматичний перерахунок та перепризначення субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі на новий період із урахуванням підвищеного тарифу на електроенергію для споживачів із 1 червня 2023 року.

Відповідно, із зростанням тарифів сума субсидії в липні збільшилася.

Загалом, у липні розмір житлової субсидії тримався на рівні 300-400 гривень.

Що нас чекає у серпні? В Пенсійному фонді повідомили, що в серпні житлова субсидія залишиться на рівні 300−400 гривень, так як уряд не підвищив  розмір сукупного доходу для її призначення (згідно з рішенням уряду, субсидія призначається, якщо витрати на комуналку перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родини до завершення воєнного стану та протягом 1 місяця після його скасування).

Всі показники, необхідні для проведення перерахунку субсидій, були отримані від надавачів комунальних послуг в автоматичному режимі. Збільшення показника тарифу на електроенергію були  враховані в розмірі субсидій і пільг, тож мешканці Ніжинщини отримають компенсацію в наступних періодах в повному обсязі. Отримувачі субсидій, яким вже призначено субсидію на неопалювальний сезон, отримуватимуть відповідні виплати і надалі, але у збільшеному розмірі.

Ті ж громадяни, яким на неопалювальний сезон не призначено субсидію, проте їхній дохід із зміною тарифу на електроенергію дає право на отримання субсидії, мають особисто звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, до ЦНАПів, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад або надати всі необхідні документи в електронному вигляді через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (www.portal.pfu.gov.ua), через портал Дія.

Кому необхідно подати нові заявки на субсидії

Для тих, хто вже отримував цю допомогу під час опалювального сезону, такі субсидії будуть перепризначені автоматично. Водночас, деяким категоріям українців необхідно подати заявки на отримання субсидій заново.

У яких випадках потрібно подавати заявку на субсидію повторно:

— якщо у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

— якщо члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та оплачують житлово-комунальні послуги;

— якщо кількість зареєстрованих осіб, що фактично проживають, у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;

— якщо домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Фото ілюстративне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь