Рахунки за електроенергію в серпні можуть зрости ще

Липень приніс українцям шокуюче відкриття: рахунки за світло збільшились майже вдвічі. По-перше, з 1 червня тариф за електроенергію для населення збільшився з 1,44 та 1,68 гривень до 2,62 гривень за кіловат-годину. По-друге, через виснажливу літню спеку громадяни почали більше використовувати прожерливі електричні прибори для охолодження своїх домівок.

Ті, хто споживав не більше 150 кіловат-годин на місяць та до підвищення тарифів платив десь 250 гривень, зараз мають сплатити щонайменше 400 гривень. Тут діє правило: чим більше домогосподарство використовує електроенергії, тим більше зросте платіжка. Але ж, водночас, це означає, що все у наших руках – і зменшивши споживання, ми зменшимо рахунки.

Якщо зараз не почати змінювати свої звички, то наступна платіжка буде ще більшим шоком, адже серпень в Україні, за прогнозами метеорологів, обіцяє бути не менш спекотним.

Літні місяці додатково “округлили” наші платіжки через те, що за тридцятиградусних температур жити і працювати без кондиціонера досить складно. Але ж і українці розслабились: якщо вмикають кондиціонер на охолодження, то відразу на 18 градусів. В побутових розетках у багатьох без діла стирчать маленькі “крадії енергії” – зарядки, телевізор, микрохвильовка, про всяк випадок гріється бойлер. Зранку можуть одночасно працювати і пральна машина, і кавоварка, і праска. Але в цьому немає необхідності.

Багато з нас зовсім забули, як відповідально ми економили електроенергію під час відключень минулої осені та зими, бо бачили наслідки: не споживаєш розумно – пошкоджені внаслідок ворожих обстрілів мережі не витримують навантаження, і світло гасне одразу в багатьох будинках.

В побутових розетках у багатьох без діла стирчать маленькі “крадії енергії”.

Виснажлива спека псує життя не тільки нам, але і мешканцям Європи та Сполучених штатів Америки. За даними американської енергетичної компанії Entergy, влітку витрати на охолодження можуть перевищувати частку у 55 відсотків загальної суми платіжки за електроенергію.

Задля економії, енергетики радять вмикати кондиціонер на температуру не нижче 25 градусів. Зниження температури кондиціонера на кожен градус нижче двадцяти п’яти додає три відсотки вартості місячної платіжки. Тож у поточних умовах краще заощадити грошенята, щоб перед настанням холодів докупити необхідні для проходження зими павербанки та генератори.

Продавці кондиціонерів запевняють, що чим більше температура в приміщенні відрізняється від вулиці, тим більше кіловат девайс витратить при охолодженні.

Кондиціонер, який призначений для кімнати в 15-20 квадратних метрів, за годину активного охолодження витрачає близько кіловата електроенергії. За умови шестигодинної роботи приладу на день в місяць він “з’їсть” 180 кіловат електроенергії. В наших реаліях – це більше чотирьохсот гривень. Тільки місяць роботи кондиціонера! Але, якщо температура буде встановлена, наприклад, на рівні 23-25 градусів, витрати можна знизити на третину.

Деякі можуть сказати, що у такому випадку охолодження майже не відчуватиметься, але ж варто чесно себе запитати: чи давно власники чистили свій маленький охолоджувач? Виробники кондиціонерів зазначають, що чистку фільтра потрібно проводити щомісяця, і раз на три місяці – робити приладу профілактику. Навряд чи більшість з нас звертає увагу на ці вимоги.

Чим більше температура в приміщенні відрізняється від вулиці, тим більше кіловат кондиціонер витратить.

При купівлі кондиціонера варто звертати увагу на клас енергоефективності: найвищий А+++ є на 50-80 відсотків економнішим, ніж його застарілий побратим. Від останніх, зазвичай, більше шуму, ніж холоду.

Те саме стосується не тільки мешканців квартир та будинків, але і власників торгівельних та бізнес-центрів, великих магазинів. Навіть якщо на вулиці +35 градусів, то в середині цих будівель дуже легко змерзнути. Прогулюючись в літніх босоніжках, вже через десять хвилин відчуваєш, що ноги починають крижаніти. Ну, навіщо встановлювати такі низькі температурні режими роботи: щоб охолоджувати одяг та змушувати відвідувачів мерзнути?

Раціонально споживати енергію потрібно не тільки заради зменшення власних рахунків, але і щоб допомогти вітчизняним енергетикам утримати баланс в енергосистемі. Компанія “Укренерго” прогнозує, що серпень буде найскладнішим для української енергосистеми через виведення у ремонти енергоблоків, які генерують електрику.

Від поведінки кожного з нас залежатиме, чи доб’ємо ми енергетичну систему напередодні зими своїм безвідповідальним споживанням, чи дозволимо енергетикам “відновити сили” та підготуватись до наближення холодів. До того ж, відповідальне ставлення допоможе суттєво зекономити наші кошти!

Ганна Бредіхіна, Уніан

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь