На Чернігівщині 42-річний чоловік отримав реальний строк за те, що проігнорував повістку

 

 

 

 

Днями Ріпкинський район­ний суд засудив до трьох ро­ків позбавлення волі мешканця села Новоукраїнське Ріпкинської громади Вікто­ра Велігорського, котрий не прибув до військкомату за бойовою повісткою. Від по­чатку повномасштабного вторгнення росії це перший на Чернігівщині випадок, ко­ли за ухилення від мобіліза­ції присудили реальний, а не умовний строк.

Ні для кого не секрет, що в Укра­їні триває загальна мобілізація. У містах і селах працівники ТЦК (по-старому — військкоматів) та упов­новажені на це особи роздають по­вістки військовозобов’язаним чо­ловікам. Тих, хто не має відстроч­ки і протипоказань за станом здоров’я, призивають на військо­ву службу. Втім ще донедавна не розголошували навіть приблизної кількості мобілізованих із нашої об­ласті. Аж поки у червні цього року в Чернігівській ОВА не відбувся бри­фінг начальника Чернігівського обласного територіального цен­тру комплектування та соціаль­ної підтримки полковника Оле­га Гончарука. На ньому він розпо­вів, що в складі Сил оборони України проходять служ­бу понад 22 тисячі на­ших земляків.

Водно­час понад 20 тисяч мешканців Чернігів­щини є ухилянтами, котрі отримали повістку для уточнення облікових даних або ж для прохо­дження військово-лікарської комісії (ВЛК), про­те не з’явилися до військ­комату. Їм загрожує адмі­ністративна відповідаль­ність (штраф у розмірі 1700 гривень). Криміналь­на ж настає, якщо призовник пройшов ВЛК й отримав так звану бойову повістку (тобто мобілізаційне розпорядження з на­правленням до військової части­ни), але проігнорував її. 

На тому ж таки брифінгу головний військком області повідомив, що було відкри­то 38 кримінальних проваджень щодо ухилянтів і всіх обвинуваче­них засуджено до умовних строків. Нагадаємо, що це дані станом на червень. Зараз же суди Чернігів­щини винесли вироки в криміналь­них справах уже 45 ухилянтам. Із них 44 отримали типові вердикти – від 3 до 5 років тюрьми з іспитовим строком в один або два роки. А ось Велігорському присудили строк без випробу­вального терміну. І тепер він має відправитися за ґрати.

* * *

Вікторові 42 роки. Односель­ці розказують, що своєї сім’ї він не має. Живе з матір’ю. Підробляє різноробочим на фермі в сусідніх Вербичах. Першу повістку отри­мав іще в червні минулого ро­ку. Тоді ж приїхав із нею у військ­комат, уточнив дані і пройшов комі­сію. Медики виявили у Віктора по­рушення функцій хребта і визна­ли його «непридатним до військо­вої служби в мирний час й обме­жено придатним у воєнний». Зра­зу після комісії бойової повістки йому не вручали. Її дали в берез­ні цього року.

Згідно з нею Віктор мав прибути на призовну дільни­цю для відправки у військову час­тину, проте, як ви вже здогадали­ся, у вказаний час не з’явився. Після цього військкомат звернув­ся в поліцію. Там відкрили кримінальне провадження за статтею 336 ККУ (ухилення від мобіліза­ції в особливий період), що пе­редбачає від 3 до 5 років по­збавлення волі. Завершивши слідство, справу передали в Ріпкинський райсуд.

На суді Велігорський за­хищав себе сам — без адво­ката. Він повністю визнав свою вину, розкаявся і попросив су­воро його не карати. Судді та­кож були представлені позитивна характеристика за місцем прожи­вання і дані про те, що раніше Вік­тор не притягався до криміналь­ної відповідальності. Враховуючи це, прокурор заявив про мож­ливість виправлення обвинува­ченого без ізоляції від суспіль­ства. Про це йшлося й у висновку органу пробації. Однак суддя з такою позицією не погодилася і зая­вила:

В умовах військових реалій, зважаючи на те, що свідомі грома­дяни України, захищаючи держа­ву, гинуть на полі бою й отримують каліцтва, призначення іспито­вого строку особі, що всіляким чином намагається уникнути мобілі­зації, буде вкрай несправедливим та певною мірою зневажливим щодо захисників України».

Каяття Віктора суддя теж вирі­шила не брати до уваги. «У пове­дінці обвинуваченого не вбачаєть­ся критичної оцінки своєї злочин­ної бездіяльності та бажання ви­правити ситуацію, адже з березня 2023 року і до часу розгляду кримінального провадження судом минуло 4 місяці, протягом яких обвинувачений так і не з’явився до призовної дільниці», — ідеться у вироку.

У результаті Велігорського ви­знали винним і присудили йому З роки тюрми. За законом тепер у нього є 30 днів, щоб оскаржи­ти це рішення в Чернігівському апеляційному суді. Телефоном ми запитали у Віктора, чи збира­ється він це робити, проте від ко­ментарів засуджений відмовив­ся

P.S. На відміну від Чернігівщи­ни, в інших областях України кіль­ком ухилянтам уже призначали ре­альні тюремні строки. Але таке рі­шення було обґрунтоване тим, що засуджені вже були раніше судимі і не визнали своєї вини.

Джерело: газета “Гарт”, автор Юрій НІКІТІН

Час Чернігівський

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь