Чи готовий Ніжин до опалювального сезону: відповідь керівництва ТОВ “НіжинТеплоМережі”

Що чекає нас цієї зими – це питання турбує багатьох жителів нашого міста. Зважаючи на високу ймовірність того, що масовані ворожі атаки на об’єкти критичної інфраструктури в зимовий період можуть відновитися, ми поспілкувались з  технічним директором ТОВ “НіжинТеплоМережі” Школьним Володимиром Петровичем, щоб з’ясувати наскільки готове місто до опалювального сезону та які заходи здійснюються щоб зберегти опалювальну систему навіть за найгірших сценаріїв.

  • Доброго дня, розкажіть нам будь-ласка, в якому зараз стані опалювальні мережі Ніжина?
  • Доброго дня. Мережі Ніжина мають протяжність більше 72 км – це приблизно, як відстань до Чернігова. Загальна кількість котелень в Ніжині – 14.  Станом на 15.08.2023 опалювальна мережа готова на 67%. Заміни потребувало 1,175 км. На сьогодні  вже замінено труби магістральної мережі на ділянці від Шевченка, 101 до 17 садочка (60 метрів), біля ринку «Афганець» (70 м.), по вулицях Прилуцька, Нежатинська та ін.. Тривають роботи по вулицях Козача, Богушевича тощо. Все це робиться для запобігання виникнення аварійних ситуацій в опалювальній мережі міста. Разом із заміною труб ведеться  рекультивація дорожнього покриття, яке було порушене при ремонті або заміні трубопроводів.
  • Отже, до початку опалювального сезону усі необхідні аварійні ділянки трубопроводів будуть відремонтовані. А яка готовність котелень?
  • На цей час підготовлено 10 котелень, інші 4 – на завершальній стадії підготовки. Сподіваюсь, що до початку опалювального періоду усі котельні будуть забезпечені резервними генераторами. Станом на зараз 6 генераторів вже змонтовані на котельнях, ще 6 перебувають на різних стадіях підключення та випробування, решта або вже в дорозі, або проходять процедуру приймання на баланс ТОВ «Ніжинтепломережі». Резервні джерела живлення будуть встановлені навіть на таких маленьких котельнях, як, наприклад, ті, що розміщені на вул. Коцюбинського, вул. Козача та інші, які обслуговують невелику кількість абонентів.
  • Наскільки ці генератори  зможуть забезпечувати місто теплом в разі блекаутів?
  • Для роботи від резервних генераторів необхідно закупити 30 тон пального, щоб забезпечити тиждень безперебійної роботи генераторів по півдоби. Звичайно, при такому сценарії в помешканнях дуже тепло не буде, але це дозволить не зливати воду з системи опалення, щоб запобігти розриву труб. На котельнях встановлюються також пристрої частотного регулювання, щоб не було стрибків напруги, які також можуть призвести до виникнення аварій.
  • Усі ми знаємо, що борги абонентів з оплати за комунальні послуги – це велика проблема будь-якого підприємства. Яка ситуація в цьому плані склалась в ТОВ «Ніжинтепломережі»?
  • Зараз нами проводиться повірка лічильників за рахунок плати за абонентське обслуговування. Ведеться позовна робота із проблемною заборгованістю. Загалом борги зі сплати за тепло у ніжинців складають близько 20 млн.
  • Сума немаленька. Сподіваємось, що користувачі тепломереж все ж розрахуються зі своїми боргами, адже ці кошти можна спрямувати на покращення тепломереж, або додаткового придбання пального для генераторів. Ну і останнє запитання, як на вашу особисту думку – чи справляться ніжинські тепломережі цієї зими з усіма викликами.
  • Усі виклики під час війни передбачити складно. З колегами намагаємося прорахувати дії за будь-яких сценаріїв, щоб зберегти систему теплопостачання і забезпечувати ніжинців теплом.
  • Спілкувалася Наталія Рульова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь