«Готуй санки влітку» – це не про Ніжин

Ось і добігає до кінця літо, а разом з ним і шкільні канікули. Представники влади в нашому місті наввипередки звітуються про готовність шкіл до початку навчального року, хваляться, які вони молодці: і ремонти поробили, і укриття збираються будувати, а про ті укриття, які вже є в наявності в закладах освіти, кажуть – що то взірець та приклад для інших.

Чи так це насправді – давайте подивимось.

Для початку, щоб бути об’єктивними та уникнути звинувачень у роздуванні галасу на пустому місці), ми провели опитування серед ніжинців

Результати опитування показали, що минулий навчальний рік працювати доводилось і дистанційно, і в умовах відключень світла, і під час постійних тривог. Управління освіти Ніжинської міської ради закінчило 2022-2023 навчальний рік з купою проблем.

81% жителів Ніжина вважають, що якість освіти за минулий навчальний рік значно погіршилась.

Серед причин ніжинці найбільше скаржаться на: дистанційне навчання (71%), відсутність або незадовільний стан укриттів (46%), неефективне керівництво у сфері освіти (41%).

Таким чином, проблема №1 в галузі освіти Ніжина – це дистанційне навчання, але всі ми розуміємо, що ця проблема витікає з неможливості забезпечити безпечне перебування дітей в закладах освіти. Дітям нема де ховатись під час тривоги, – а отже навчальний заклад не може працювати в очній формі.

Тому на порядку денному питання безпеки має стояти на першому місці, – чи не так?

Якщо переглянути публікації в ЗМІ на офіційних сторінках Ніжинської міської ради, ми бачимо наступні обіцянки: до навчального 2022/2023 року всі заклади будуть мати обладнані бомбосховища.

Про це йдеться у репортажі телеканалу «ТіМ» за 29 червня 2022 року. (посилання : https://prk.city/news/5634-nizhyn_do_novogo_navchalnogo_roku_vsi_zaklady_budut_maty_obladnani_bombosxovyshha )

Що ж ми маємо на сьогодні. Станом на початок 2023/2024 навчального року  25%  (4 з 17) закладів середньої освіти не мають власного укриття, один з цих закладів користується укриттям підприємства за договором оренди – решта повноцінно працювати не можуть. Чи насправді 75% облаштованих сховищ зможуть захистити дітей – невідомо. Але відгуки батьків та активістів, фото та відео в соцмережах демонструють, що умови в облаштованих укриттях жахливі (відсутність вентиляції, елементарних місць для сидіння, сирість, грибок – це не повний перелік тих жахливих умов, в яких перебувають наші діти).

Для прикладу візьмемо гімназію № 3 – один з найбільших закладів середньої освіти в Ніжині. До того ж в гімназії цього року навчатимуться і учні ЗОШ №5, яка свого укриття не має.

Пропонуємо до вашої уваги фото цього «зразкового, найкращого по місту» (за словами начальниці управління освіти), укриття.

Якщо це – найкраще в місті укриття, то ми навіть боїмося уявити, як тоді виглядає найгірше. Можливо для безхатченків  – таке приміщення і можна назвати «зразковим», але аж ніяк не для дітей.

З наведених фотографій можна побачити, що це «найкраще укриття» саме може становити загрозу для дітей.

Ще в минулому році батьки учнів гімназії № 3 скаржились, що укриття непридатне для використання: стан підлоги такий, що може привести до травмування дітей, а вентиляція взагалі відсутня.

Нещодавно батьків попросили допомогти здійснити «прибирання» в бомбосховищі та по можливості надати транспорт, щоб вивезти сміття.

Ось коментар одного з батьків: «Спочатку прилітає по школі в Ромнах.

Через деякий час повідомляють, що шукають інвесторів на кап ремонт вентиляції в сховищі, та (увага!) розробку проектнокошторисної документації по ньому.

А ще через деякий час повідомляють, що потрібно прийти батькам щоб навести порядок в бомбосховищі, з метою (увага!) його розширення та збільшення, також просять транспорт, щоб вивозити сміття».

І це все відбувається за менш ніж тиждень до початку навчального року.

Як нам стало відомо, сума, необхідна на ремонт та облаштування укриття в гімназії №3, була обрахована ще навесні 2023 року. Згідно відповіді на запит про публічну інформацію, вона становить 425  тис. грн. – на ремонт підлоги і 1 мільйон 250 тисяч на облаштування вентиляції.

В управління освіти та і взагалі у міської влади було цілих три місяці літніх канікул, за які можна було все привести до ладу, щоб діти ховались під час тривог в безпечних умовах, які відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Тільки кошти на усунення всіх недоліків чомусь було виділено вже наприкінці серпня, перед самим навчальним роком. «Поки відбудеться тендерна закупівля, поки роботи будуть виконані – вже й зима настане» – так коментують батьки швидкість, з якою у нашому місті вирішуються найбільш критичні питання. 

Однак в управління освіти було багато набагато важливіших справ і закупівель.

Зупинимось коротко на деяких найбільш «критичних закупівлях»,  зокрема тих, які стосуються облаштування стратегічно важливого об’єкту, а саме – приміщення управління освіти Ніжинської міської ради.

За період  з грудня 2022  по серпень 2023 року за адресою : м. Ніжин, вул. Купецька, 13 управління освіти витратило на свій  благоустрій та комфорт майже 600 тисяч коштів платників податків, а саме:

– Поточний ремонт в нежитловій будівлі (кабінет №11) за адресою : м. Ніжин, вул. Купецька, 13, – приміщення управління освіти.

– Ремонт кабінету №2 управління освіти. Вартість 86 тисяч 245 грн.

– Кондиціонер для управліня освіти вартістю 40 тисяч грн..

– Поточний ремонт в нежитловій будівлі (кабінет№ 9) за адресою: м.Ніжин, вул.Купецька,13 – вартість 85 748,35 грн (грудень 2022 року)

– Поточний ремонт в нежитловій будівлі (кабінет №10) за адресою : м.Ніжин, вул.Купецька 13 – вартість 28 995,58 грн (грудень 2022).

– Поточний ремонт в нежитловій будівлі (кабінет №8) за адресою : м.Ніжин, вул.Купецька 13 – вартість 49 346,03 грн (грудень 2022).

– Поточний ремонт нежитлової будівлі за адресою : м.Ніжин, вул.Купецька 13 – вартість 196 729,00 грн (грудень 2022).

Це не рахуючи витратних матеріалів, які закуплялися окремо. Тож загальна вартість становитиме значно більше.

Таким чином, на забезпечення власного комфорту та розкоші на робочих місцях керівництво управління освіти як гроші, так і час завжди віднаходить. А от щодо забезпечення нормальних умов перебування дітей у захисних спорудах – то це для них, мабуть, не на часі.

Наталія Рульова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь