Вибух на Валу у Чернігові: допит свідків у справі та розповідь мами про стан травмованого Романа Божка

 

 

 

 

14 вересня у Деснянському районному суді Чернігова заслуховували двох із п’яти свідків у справі про вибух на Валу. Під час їхнього допиту суддя Тетяна Рощина не дозволила вести аудіо- та відеозапис, посилаючись на норми Кримінально-процесуального Кодексу, які забороняють оприлюднювати показання частини свідків, оскільки це може вплинути на показання решти.

На судове засідання з’явились двоє свідків – представник командування військової частини та волонтер, який був присутнім на місці подій. Троє організаторів ярмарку на засідання не прийшли. Один з них надіслав суду довідку, що перебуває на довготерміновому лікуванні.

Справу про вибух на Валу, що стався 3 вересня 2022 року під час благодійного ярмарку зі збору коштів на потреби військових “Північний шарварок”, почали слухати в суді у червні цього року. Обвинувачуваних двоє – військові 119-ї бригади ТРО Валентин Донець та Андрій Гришин.

За версією слідства, під час ярмарку Гришин поклав на стіл для демонстрації цивільним — РПГ-26, якого немає на озброєнні військової частини. Донець показував РПГ-26 гостям ярмарку. Обоє, вважає слідство, не перевірили боєготовність гранатомета, тому військовим інкримінують “порушення правил поводження із боєприпасами, що заподіяло тілесних ушкоджень кільком особам”. Службовці своєї провини не визнають.

Слідство ж вважає, що РПГ на виставку передала третя цивільна особа.
“В самому обвинувальному акті вказано, що цивільна особа принесла РПГ-26, який надалі спрацював. У нас таких даних нема достеменних. При цьому в обвинувальному акті зазначається, що відносно цієї особи відкрите окреме кримінальне провадження. У слідства є дані з телефонів та камер відеоспостереження, однак я не можу це коментувати, оскільки ми їх у суді не досліджували”, – розповідає захисник Донця Сергій Кутуков.
Нагадаємо, протитанковий гранатомет здетонував в руках 10-річного хлопчика, травмувалися вісім дітей та семеро дорослих. Найбільш тяжкі травми отримав дворічний Роман Божко. Майже рік хлопчик разом із мамою перебуває на лікуванні в Австрії. За словами Надії Божко, хлопчик переніс кілька операцій, попереду має ще щонайменше три.

Надія Божко зі своїм сином Романом з Чернігова

“Зараз у нас міжопераційний період, мінімум пів року має проходити від однієї операції до іншої для того, щоб тканини приживлювалися і відновлювалися. На цей момент у Романа повністю не працює лицьовий нерв. У нього не було частини щічки, частини верхньої та нижньої губи. Йому вже зробили пересадку шкіри. Наступний крок – пересадка м’язів для того, щоб почав працювати лицьовий нерв. Після цього лікарі зможуть зробити лице симетричним. Далі – протезування ушкодженого ока”, – розповідає Надія Божко.

Дворічний Роман Божко з Чернігова після кількох операцій на обличчі

Після цього Роман із Надією зможуть повернутися назад в Україну. Мати говорить, хлопчику доведеться регулярно робити пластичні операції, аби забезпечити функціонування обличчя, бо він росте і дорослішає.

Нагадаємо, обвинувачуваним у справі загрожує до трьох років позбавлення волі та виплата компенсації матеріальної та моральної шкоди у понад 2,5 мільйони гривень.
ФОТО: Суспільне Чернігів
Джерело: Суспільне Чернігів
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь