Грибники Чернігівщини хваляться врожаєм із «тихого полювання» 

Збирання грибів – одне з улюблених занять українців. Причому багато хто їде по гриби насамперед через можливість побути на природі та подихати чистим лісовим повітрям.

Утім, через бойові дії, що відбувалися та відбуваються на українській території, ходити до лісу дуже небезпечно для життя і здоров’я. Окрім того, прикордонники нагадують, що наразі поблизу державного кордону заборонене будь-яке відвідування населенням лісів і в’їзд до них транспортних засобів та іншої самохідної техніки.

На щастя, загарбники були на Чернігівщині не всюди, тож є і безпечні для перебування ліси. Тож жителі Чернігівщини користуються нагодою назбирати грибочків. До того ж, коли хизуватися трофеями з «тихого полювання», як не у Міжнародний день грибника, що припадає на 3 жовтня.

«За такої чудової погоди їздимо до лісу щотижня . По гриби! Ну, грибів у суху погоду менше, але ж є. Та коли знайдемо й один білий, то не біда… Ми дуже любимо осінній ліс, якого ледь торкнулась позолота! Це одне з місць нашої сили. Ось і сьогодні відвідали ліс, набрали грибів, набрались позитиву. Ліс теж нас любить!» – розповідає Марія Шевченко з селища Березна. 

Тим часомАндрій Сагайдакповідомляє, що поки перебуває в очікуванні справжніх грибів, бо на території природничого центру «Міжрічинська пуща» вони ще не виросли. Каже, що нинішній вересень видався по-літньому сухим і теплим, а тому пристойних грибів, на його думку, практично немає.

«Можна хіба зрідка натрапити на цікаві «печіночницю» та «Іудине вухо». Вони виросли у вологих ярах на мертвій деревині. Обидва види мають дещо драглисту структуру та доволі екзотичний вигляд.

Жук-гнойовик лісовий хоч і є родичем єгипетського священного скарабея, насправді, окрім посліду, любить ласувати грибами. Проте таких грибів не їсть навіть він. Хоча деякі люди ці гриби споживають.

Ми ж будемо чекати дощів. Адже справжні поліщуки мають їсти лише білі гриби. Або хоча б вдавати, що так роблять», – зазначає він.

Своїми грибними трофеями жителі нашої області зазвичай діляться у групі «Грибники Чернігівщини» в соцмережі.

«Учора була знову на тихому полюванні. Пішли маслюки, білих трохи, рижики та сироїжки. Ліс сухий, але в моху є грибочки. Рідний Коропський ліс», – написала Валентина Миколаївна.

«Були в лісі, Чернігівська область, Козелецький район. Маслюків море, маленькі, мокренькі, за пів годинки назбирали шість літрів», – каже Танюшка Сорочинська

«Ніжинський р-н, с. Заньки. Десь пів відра маслюків, трохи поляків, бабок, чотири білі і десятки два зонтиків», – розповідає Сергій Петрух.

Синоптики віщують дощі і тепло, то є сподівання, що основні цьогорічні грибні трофеї ще попереду.

Ірина Осташко

Фото – Любов Шара, Сергій Петрух, Тетяна Овдієнко, Марія Шевченко, Любов Столярчук

ЧЕЛАЙН

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь