Другий грибний сезон відкрили на Чернігівщині. Не нехтуйте небезпекою

Не дивлячись на пересторогу та попередження відповідних служб про «мінно-вибухову» небезпеку, а то й навіть ЗАБОРОНУ, багато грибників прямують до лісу за своїм трофеєм, адже процес збирання грибів приносить естетичну, фізичну, а інколи ще й фінансову насолоду.

Лисички

Цього разу мова піде теж про небезпеку, але про іншу. Скільки разів вже писали й говорили про те, що гриби збирати слід тільки тоді, коли їх добре знаєш. Якщо сумніваєшся — їстівний гриб, чи ні — краще залишити таку знахідку й не наражати себе та інших на настання небажаних наслідків.

Опеньки

Отже, не слід забувати, що в деяких випадках вживання грибів може призвести до важкого харчового отруєння, з негайною госпіталізацією, а інколи закінчується смертю. Щоб цього не сталося важливо вміти відрізняти їстівні і неїстівні гриби та знати їх основні відмінності.

З усіх отруйних грибів найнебезпечнішим є бліда поганка або мухомор зелений, яку часто приймають за опеньок, сироїжку чи печерицю.

Лисички сірі, їстівні

Цей невеликий грибочок містить токсин амантину, проти отрути якого, на жаль, не має. Найчастіше бліду поганку плутають з печерицею.

Щоб їх розрізнити слід пам’ятати ряд ключових відмінностей.

У справжньої печериці пластівки під капелюшком при дотику зеленіють. У блідої поганки вони не міняють колір. До того ж у поганки зовсім відсутня міжкоподібна плівка у підстави ніжки. Суттєвою відмінністю є й те, що справжні печериці ростуть на відкритих, добре освітлених місцях. Їх можна зустріти навіть на городі, а от зелені мухомори люблять виключно листяні ліси.

Кожен поважаючий себе грибник мріє знайти якомога більше білих грибів. Але тут також слід пам’ятати, що вони мають кілька отруйних «двійників» (сатанинський гриб). Суттєва відмінність між білим грибом і «двійниками» – це колір капелюшка, а також колір на розломі капелюшка. У білого гриба він білий, а у «двійника» — синіє.

Гриб-дощовик

Трапляються випадки, коли навіть досвідчені грибники плутають справжні опеньки від несправжніх. Вони не такі отруйні, як скажімо, бліда поганка, але якщо їх наїстися, можна отримати сильний шлунковий розлад. Щоб цього не сталося потрібно знати головну відмінність. У їстівного опенька обов’язково на ніжці є спідничка. Вона якби з’єднує капелюшок із ніжкою. А ще капелюшок їстівного опенька обов’язково вкритий лусочками.

Гриб веселка

Мають своїх «двійників» і лисички. Несправжні «двійники» відрізняються яскравим помаранчевим кольором капелюшка і темно-коричневою підставою ніжки. Також несправжня лисичка не має характерного потовщення поблизу капелюшка і має більш тонку ніжку.

Вище згадані «двійники» – це далеко не всі небезпечні гриби. Кожен сезон збору цього делікатесу величезна кількість грибників опиняється на лікарняному ліжку. Деякі випадки, на жаль, є летальними.

Оленячі ріжки

Щоб цього не сталося слід пам’ятати просте правило: «Сумніваєшся у грибу, залиш його в лісі». А якщо вже ненароком ви отруїлися не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікарів.

Мухомор

Нагадаю також, що оскільки сьогодні наша держава перебуває в стані війни з росією, Чернігівською ОВА прийнята постанова про заборону відвідування лісових масивів області. Отож, будьте уважні, дотримуйтеся вимог законодавства.

Опеньки


Підберезовик


Зонтики


Лисички

Едуард Пилипенко, фахівець Мезинського Національного природного парку

Світлини  Марини Усок та Світлани Науменко

БІЛА ХАТА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь