На Ніжинщині від лептоспірозу померла жінка

Увага! Зареєстрований летальний випадок від лептоспірозу на території Лосинівської громади!

Ніжинський міськрайонний відділ ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» повідомляє, що 24 жовтня 2023 року лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» підтверджено випадок захворювання на лептоспіроз у мешканки с. Галиця, котра знаходилась на лікуванні у лікарні та померла 21 жовтня 2023 року.

На жаль, у громаді почастішали випадки захворювання на лептоспіроз.Найближчим часом буде проведена суцільна дератизація на території с. Галиця.

Також закликаємо мешканців громади та керівників підприємств, котрі проводять діяльність на території громади, вжити заходів попередження захворювання на лептоспіроз та провести дератизацію з метою недопущення поширення хвороби.

Лептоспіроз – небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira.Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

Джерелами збудників лептоспірозу є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження.

Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть летальних (при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та лікуванні). Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно.

Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали відповідну їжу, воду – зверніться до лікаря.

При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Лосинівська територіальна громада

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь