Чергові обіцянки-цяцянки мера Ніжина. Чи будуть взагалі укриття в ніжинських школах?

 

 

 

 

Ми вже неодноразово висвітлювали проблему будівництва укриттів у закладах освіти м. Ніжина. Як і будь-хто ми вболіваємо за безпеку наших дітей та за дотримання їхнього права на освіту, яке гарантоване Статтею 53 Конституції України, де зазначається, зокрема, що усім дітям мають бути забезпечені рівні умови для доступу до освіти, ніхто не може бути обмежений у праві на її здобуття. Кожна дитина в Україні, незалежно від місця її перебування, має право на гарантоване безоплатне здобуття середньої освіти в державних та комунальних закладах.

Втім, уже другий навчальний рік для ніжинських школярів проходить у воєнних реаліях під звуки повітряних тривог. В умовах війни освітній процес зазнав значних змін і за формою і за змістом. Головною вимогою сьогодення як на законодавчому рівні, так і за логікою речей є наявність в закладах освіти захисних споруд – укриттів. З початку війни на усіх рівнях наголошується, що забезпечення безпеки та здоров’язбереження дітей має бути першочерговим завдання органів місцевого самоврядування.

Однак події останніх днів вкотре переконують в тому, що Ніжинській міській владі начхати і на наших дітей, і на їх права, і на свої безпосередні обов’язки.

Мова йде про укриття у ЗСО Ніжина №5, №6 та №11. Точніше про виготовлення проектно-кошторисної документації, адже на цій стадії будівництво укриттів в деяких закладах перебувають більше півроку.

Для початку нагадаємо, що за нормативами ПКД виготовляється орієнтовно протягом місяця. Але не цього разу.

Так для ЗОШ №5 та №6  ця епопея почалась ще у червні місяці – майже півроку тому.

Спочатку ПКД розроблялось під модульні укриття, які за словами Олександра Кодоли обіцяла подарувати Латвія. Про це він вихвалявся на всіх офіційних та неофіційних провладних ресурсах. Але, як виявилось, Меморандум про співпрацю і зобов’язання щодо будівництва укриттів – то різні речі, тож гроші на ПКД були викинуті на вітер, а школи лишились без захисних споруд.

У серпні місяці до цих шкіл приєдналась школа № 11, яка користувалась орендованим приміщенням у якості захисної споруди і тому влада Ніжина порахувала, що власне укриття їй не потрібне. Аж тут виявилось, що орендоване укриття не відповідає вимогам безпеки і навчальний процес в ЗОШ №11 опинився під загрозою зриву.

Спочатку справа з виготовленням ПКД для укриття ЗОШ №11 пішла досить жваво, – для цього відразу віднайшлися кошти і усіх запевнили, що за місяць (як то передбачено нормативами), максимум – два, ПКД буде виготовлене, швиденько проведуть тендер і приймуться за будівництво укриття. Батьки навіть записались на прийом до міського голови, щоб переконатись, що їхні законні вимоги будуть виконані. На прийомі батьків запевнили, що ПКД буде виготовлено та пройде експертизу до 1 листопада, так як якщо не встигнуть виготовити ПКД до цього часу, прийдеться його переробляти у зв’язку із введенням нових вимог до захисних споруд у закладах освіти. На запитання батьків, чи буде в такому разі дійсною ПКД, розроблена до 1 листопада, їх запевнили, що так, вона буде дійсна, ніяких змін та доповнень до неї розробляти не буде потрібно. Аудіозапис цієї розмови нам надала одна з матерів, яка входить ініціативну групу.

Щодо 5 та 6 шкіл, то на той час батьків продовжували «годувати байками» про укриття з Латвії. «Укриття з Латвії – будуть» – заявив батькам ЗОШ №6 Олександр Кодола, коли вони звернулись до нього на 33 сесії 8 скликання 28 вересня 2023 року, – «їх відправка просто затримується на невизначений термін».

Не знаю, чи повірили батьки нашому меру, однак у багатьох вже тоді склалось враження, що ніяких укриттів з Латвії в природі просто не існує, адже жодної чіткої відповіді щодо термінів їх доставки та встановлення присутні на тій сесії не почули.

На наступній сесії батьки ЗОШ №6 прийшли знову задати питання, коли в школі буде нарешті укриття. Виявилось, що всупереч заявам, які були зроблені на особистому прийомі з батьками ЗОШ №11, ПКД все ж прийдеться переробляти по всім школам. Однак, заступник міського голови Федір Вовченко клався і божився, що до 15 листопада проектно-кошторисна документація пройде заключну експертизу, оголосять тендер і почнуть будувати укриття. Знайома байка, чи не так ?

Цікаво, що сесія відбувалась 8 листопада, і в той же день батькам ЗОШ №11 повідомляють, що вже не 15, а 20 листопада, буде готова горезвісна ПКД.

Навчені гірким досвідом, та впевнені, що жодному слову міського голови, його заступників та виконавців вірити не можна, батьки знов почали моніторити «Прозоро».  І не даремно. Батьки з’ясували, що виготовлення ПКД знов відкладається по всім трьом закладам освіти. Третього листопада була укладена додаткова угода з виконавцем про подовження строку виконання проектних робіт вже до 12 грудня.

Таким чином, будівництво в ніжинських школах захисних споруд щоразу відкладається у все довший ящик. І знов постає логічне запитання, чи будуть вони взагалі ті укриття, та й самі школи. Адже, як бачимо, вірити обіцянкам-цяцянкам пана Кодоли та його «Команди» не варто, бо всі ми бачимо, що діти, – майбутнє нашого міста та нашої країни, – цим приїжджим посадовцям м’яко кажучи «по барабану», потрібні лише у якості масовки для самопіару та як фон для фото та відосиків.
Наталія РУЛЬОВА

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь