Забезпечував житлом і продуктами військових рф: військового з Нової Басані засудили до 15 років неволі

На Чернігівщині за підозрою у держзраді та самовільному залишенні військової частини або місця служби (ч. 2 ст. 111 та ч. 5 ст. 407 КК України) до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням військового звання засудили військовослужбовця управління державної охорони.

Про це повідомляє Офіс Генпрокурора у своєму Telegram-каналі.

Слідство довело, що ексспівробітник Управління держохорони, бувши військовослужбовцем та працівником правоохоронного органу, 24 лютого 2022 року не з’явився на службу без поважних причин в умовах воєнного стану. Він порушив військову присягу та перейшов на бік армії РФ.

До 31 березня 2022 року він був у себе вдома на тимчасово окупованій території в селі Нова Басань на Чернігівщині та виконував накази командирів військовослужбовців РФ.

Він поселив їх у своєму помешканні та готував для них їжу, разом з окупантами відбирав продукти та інше майно у місцевих мешканців, брав участь грабунку місцевого магазину, зі зброєю патрулював територію села.

Елемент форми російського військового

Елемент форми російського військового. ФОТО: Офіс Генерального Прокурора

Свідки обвинувачення під час судових засідань казали, що бачили засудженого на російському БМП та разом з російськими солдатами, а на його руці була червона пов’язка — знак розрізнення окупаційних військ. Також його зафіксувала камера відеоспостереження в магазині, куди він зайшов разом з російськими солдатами.

Російські війська окупували Нову Басань 28 лютого. Сусідка засудженого Ольга казала: перший тиждень росіяни ще дозволяли пересуватись селом, а згодом, вже розселились по хатах та дворам. У дворі чоловіка також розмістились російські артилеристи.

За словами сусідки, він переселив свою дружину і маленьку дитину до односельця, а сам перебував вдома. Одного дня до нього прийшли з обшуками.

Сусідка засудженого — Ольга з Чернігівщини

Сусідка засудженого — Ольга. ФОТО: Суспільне Чернігів

“Вони його витягли й били автоматом, вони били його автоматами, прикладом. Він падає, вони його підіймають і знов. Як уже вони його потягнули, три дні не було. А Женя там же ж чистить картоплю. Я тихенько підійшла, кажу: “А Влада вбили?” А він каже: “Ні, не вбили, а відтягнули до Ігнатенка туди, де його жінка і дитина”. Туди каже, у підвал”.

У нього росіяни знайшли військовий одяг та амуніцію, каже Ольга.

Військовий одяг на Чернігівщині

Військовий одяг. ФОТО: Суспільне Чернігів

“У погребі відкопали цю зброю, чи де вони відкопали? Чи де вони відкопали оружиє, що Влад заховав? Заховав же свою зброю та бронік і все він заховав вжеж, якось вони знайшли. Я так розумію, вони відсунули ящик, а там нарита земля”.

Військового затримали у квітні 2022 року, відтоді він під вартою. Сусідка версію обвинувачення коментує так:

“Я розумію так, що до хлопця причепилися за те, що він пішов до магазину, ну ви вибачте, якщо вони повели й дитина півторарічна сидить у цьому, я не знаю, яким батьком треба бути, щоб не погодиться з ним піти, а якби вони розстріляли дитину?”

Суспільне Новини

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь