Економія бюджетних коштів – це не про Ніжин, або Чому так довго наші школи стоять без укриттів

6 грудня міський голова Олександр Кодола зібрав батьківський актив ніжинських шкіл №5, №6, №9 та №11 щоб розповісти про те, на якому етапі зараз знаходиться будівництво укриттів у цих закладах.

Було повідомлено, що в ЗОШ №5, №6 та №11 вирішено встановити модульні укриття, а не монолітні, як це планувалось. Причина змін – обмежений бюджет. Модульні укриття в рази дешевші, ніж будівництво монолітних, і в багатьох населених пунктах вже є позитивний досвід їх встановлення. Крім того такі укриття не потребують виготовлення проектів (ПКД), тому встановлюються в дуже короткі терміни.

Хотілось би сказати: “Молодці, знайшли вихід з ситуації та зекономили бюджетні кошти“. Хотілось би, але… насправді економія коштів платників податків у Ніжині відбувається дещо по-іншому.

Повернемось до подій наприкінці цього літа.

Наша редакція висвітлювала всі кола “пекла”, яке пройшли батьки ЗОШ №11, після того, як дізнались, що навчальний процес в школі неможливо почати через відсутність в ній власного укриття. Ми писали, що батьки звертались до міської ради з проханням якнайшвидше вирішити цю проблему. Однією з пропозицій батьківського активу було встановлення модульного укриття за прикладом інших громад. Саме таку рекомендацію батькам дали представники ДСНС. Якби міська влада почала відразу діяти в цьому напрямку, то скоріш за все вже після новорічних канікул діти могли б повернутись у стіни рідної школи.

Однак, не прислухавшись до батьківського активу, міська рада ініціювала виготовлення ПКД для будівництва монолітного укриття. На це було виділено 180 тисяч  гривень з бюджету Ніжина.

На час, поки укриття не будуть побудовані, було прийняте рішення, що ЗОШ №6 переходить на дистанційний формат навчання, а  учні ЗОШ №5 та №11 тимчасово навчатимуться в інших школах, для чого було через процедуру тендерних закупівель найнято перевізника. За перше навчальне півріччя на послуги перевезення учнів в інші школи пішло близько 1,5 мільйонів з бюджету громади.

Згодом з’ясувалось, що укриттів для шкіл №5 і №6, які Олександр Кодола обіцяв школам згідно Меморандуму про співпрацю з Литвою, не буде, адже Меморандум не є зобов’язанням, а просто документ про можливість співпраці.  Таким чином іще 350тисяч грн з бюджету терміново виділяються на виготовлення ПКД для 5 і 6 шкіл.

Чим ближче Новий рік, тим більшим стає хвилювання батьків, адже виготовлення та експертиза ПКД двічі переносилось, а мрія розпочати навчання в стінах своїх шкіл ставала все примарнішою.

Ось уже й грудень. Міська рада виставляє на майданчик прозоро нові тендери на перевезення дітей ЗОШ №5 та №11. Загальна сума з бюджету 1млн 750 тисяч.

Батьки розуміють, що в цьому навчальному році укриттів ніжинських школах не буде.

І от нарешті відбувся прийом у міського голови, про який ми писали на початку статті.

Підсумовуємо.

Пропозиція встановити модульні укриття, керуючись досвідом інших громад, була озвучена батьками ще в серпні цього року. Однак замість цього міська рада витрачає мільйони з бюджету:

– 530 тисяч грн на виготовлення на, як виявилося, непотрібної ПКД по трьом школам. До речі, як озвучувалось на одній з бюджетних комісій – таких проєктів, які оплачені та виготовлені, але не реалізовані і навряд чи будуть – накопичилось десятки, а то й сотні, а це десятки та соті мільйонів з бюджету, викинуті на вітер.

– 3,3 мільйони на перевезення учнів.

Діти  школи №6 рік навчаються дистанційно.

Втрачено час, втрачено близько 4 млн гривень коштів платників податків, на які, до речі, можна було встановити модульне укриття принаймні в одному із закладів.

Поспілкувавшись з батьками шкіл, про які йде мова, ми розділяємо їхнє обурення, практично рік їм дурили голови – і в результаті повернулись до того, з чого варто було почати відразу.

Запитання, які хвилюють батьків:

  • Чому нам майже рік дурили голови, коли можна було встановити укриття швидко. Діти вже б давно могли навчатись у стінах рідних шкіл?
  • Хто відповість за розбазарювання бюджетних коштів?
  • Кому вигідно приймати такі неефективні рішення?
  • Чи виготовлялась та ПКД взагалі, чи гроші пішли у чиюсь кишеню?
  • Чому ж відразу не прислухались до батьків та не почали встановлювати модульні укриття? Адже кошти на це в бюджеті можна було віднайти, наприклад, відмінивши оновлення бруківки в центрі міста та скасувавши деякі інші некритичні закупівлі.

За словами депутата міської ради Сергія Охонька, він ще більше ніж рік тому, будучи радником міського голови пропонував збудувати модульні укриття в школах і дитячих садках:

  • Щодо укриттів, то я ще в минулому році пропонував встановити модульні, але хіба немісцевій владі болять проблеми ніжинських дітей? Слів немає…
  • Чому міська рада не пішла шляхом найбільшої ефективності та так безвідповідально розбазарює бюджетні кошти, які зараз так необхідні не тільки громаді, а й в першу чергу нашим захисникам.
  • Ви знаєте, інколи внутрішні вороги гірші за зовнішніх. Безкарність приводить до того, що ми бачимо сьогодні. Витрачаються мільйони коштів громади на те, що по фіналу виходить непотрібне і ніхто за це на відповідає. А головне – втрачається час.

Більшість кроків теперішньої влади хибні, а для депутатського контролю, який зміг би утримати владу від розбазарювання бюджету,  на жаль, нема більшості. Тому і сходить усе міській владі з рук.    На кожному кроці брехня і популізм.

Наталія Рульова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь