Крутівська громада підписала договір про співпрацю з французським містом Сантені

Нерідко, моніторивши новини, помічаємо, що не встигаємо за круговоротом подій Крутівської територіальної громади… Це – одна з невеликих громад Ніжинського району, але їй пощастило мати одного з найактивніших голів. Форуми, збори, семінари, участь у різних розвиткових проєктах, гранти… Постійна підтримка і допомога Збройним Силам України…

Запрошуємо голову громади Олега Бузуна на розмову, і, незважаючи на свою зайнятість, адже роботи завжди багато, особливо в кінці року, Олег Віталійович все ж знайшов час та завітав до редакції.

– Олеже Віталійовичу, бачимо, що Ви активно працюєте, берете участь у різних масштабних заходах як на місцевому, так і на Всеукраїнському рівні. А нещодавно Ви з робочою поїздкою побували за кордоном – у Франції. А це вже Міжнародний рівень. Розкажіть, що там відбувалося? І як ця поїздка вплине на подальший розвиток Вашої громади?

– Тут варто зазначити, що невелика територіальна громада не завжди має достатньо власних надходжень, субвенцій для того, щоб громада та її територія розвивалася належним чином. У нас невеликий бюджет громади – до 30 мільйонів, і цього вкрай недостатньо. Тому одним із моїх завдань є пошук додаткових коштів. Це участь у різноманітних проєктах, співпраця з донорами, участь у грантах.

На сьогодні ми співпрацюємо з організацією «Cities4Cities United4Ukraina», вона має центральний офіс у Львові, і саме з цією фундацією наразі склалися ділові й результативні стосунки у співпраці. Це перспектива нашого додаткового фінансування і додаткових можливостей для розвитку. У Львові відбувався муніципальний форум громад, на який було запрошено різних європейських представників, по різних напрямках. В ході цього заходу кожна громада мала можливість дотично поспілкуватись з європейськими представниками. Завдяки фундації «Cities4Cities United4Ukraina» нам вдалося отримати запрошення на можливе партнерство з однією з громад Європейської країни.

І оскільки Київською і Чернігівською областями опікується Франція, то вибір був зорієнтований саме на неї. У спілкуванні з французьким регіоном Іль-де-Франс була можливість познайомитися по відео конференції з невеликим містечком Сантені, яке знаходиться в 22 км від Парижу. Після онлайн знайомства ми домовились, що на 5 грудня в цьому регіоні відбудеться зустріч з громадами Київської та Чернігівської областей.

З Корюківської міської ради була секретар Анастасія Плющ, і я, як сільський голова Крутівської громади. Ми представляли Чернігівщину, були свідками підписання Меморандуму про співпрацю між Чернігівською областю і французьким регіоном Іль-де-Франс. А також Корюківка і Крути підписали договори про співпрацю зі своїми містечками. В цьому договорі мова йде про можливе співробітництво у сфері культури, освіти, підтримки бізнесу.

Договір дозволяє розпочинати й успішно працювати у будь-якому напрямку з першим нашим побратимом. Їх, звичайно, може бути і більше, як, наприклад, місто Львів має більше 20 побратимів. І на цьому форумі мер Андрій Садовий виступав вже, як протеже, для менших громад щодо такої співпраці з Європейськими країнами.

На мою думку, це корисно, цікаво, в першу чергу в плані спілкування, обміну досвідом і в плані допомоги європейської країни. Хочу наголосити, як було підкреслено і на форумі, що ми не повинні йти до співробітництва і партнерів з простягнутою рукою, ми працюватимемо на партнерських умовах, адже нам є про що сказати, поділитися досвідом управління в кризових ситуаціях. І вже в травні мер міста Сантені збирається їхати до нас, в Крутівську громаду.

– Що найбільше Вам сподобалось під час поїздки? Що вразило?

– Франція мене здивувала. Після цієї поїздки я змінив свою думку про французів на краще. Був приємно вражений, що на всіх урядових приміщеннях в регіоні були українські прапори, нас завжди зустрічали з українським прапором.

Під час екскурсії по Парижу, гід відмітив, що на момент 2014 року французи не оцінювали так нашу боротьбу, як зараз, вони все-таки думали, що в нас йде громадянська війна, а от після повномасштабного вторгнення зрозуміли, що ми боремся за свою свободу. У них різко змінилась суспільна думка. Переконаний, що вони будуть надійними партнерами.

– Чи Ви вже визначились, у яких напрямках першочергово будете розпочинати роботу з французькими партнерами? Які проєкти будуть першими?

– Ми готуємо ряд пропозицій. В першу чергу, це будуть наші амбулаторії, їх дві, й пожежна безпека громади. Наступним кроком буде, можливо, започаткування дрібного бізнесу, які необхідні для Крут. Це СТО, якої так не вистачає в селі, можливо, маленька пекарня, яка б хоч частково забезпечувала жителів громади хлібобулочними виробами. Потім ми б готували наших діток, старшокласників, щоб вони поїхали, побачили європейські умови, познайомились з однолітками, а їхніх запросити до нас, щоб вони побачили, як ми живемо в умовах війни. Постійні тривоги, і діти, які по декілька разів на день спускаються в укриття.

До речі, щодо укриття в школі, це теж один із напрямків співпраці з європейськими партнерами.

– Скільки у Вас у школі дітей і яка у них форма навчання?

– 140 дітей у Крутівському навчальному закладі, а по громаді 300 школярів. В нас є укриття, всі діти навчаються очно. Працюють дві базові школи і два садочки.

– Як Ви оцінюєте співпрацю з французами?

– Поки що до кінця не можу оцінити, наскільки буде плідною ця співпраця. Але це гарна справа. Із всіх громад Чернігівщини тільки дві підписали договори на співпрацю. Будемо працювати. Вони дуже цінують позитивні історії щодо співпраці з іншими проєктами. Якщо досвід позитивний, то це гарно впливає на подальшу співпрацю. Тому, думаю, все буде добре.

– Давайте повернемось назад, до подій у Львові. Підписання угоди про Львівську агломерацію. Як ці події можуть відображатися на території Ніжинського району?

– Львів своїм прикладом показує актуальну ідею комунікації і співробітництва територіальних громад навколо великих міст. Невеликі громади матимуть більше можливостей для розвитку. Мене вразило, коли мер міста Андрій Садовий вийшов з керівниками громад і заявив, що вони мають не тільки зовнішню співпрацю, а і внутрішню. Вони обєднуються навколо Львова і співпрацюють. Що стосується Ніжинського району, то мені б хотілося, щоб громади також обєдналися навколо Ніжина.

Пріоритетними напрямками такої співпраці є вивіз сміття, транспортні перевезення, медицина – це складні питання для вирішення у громадах. Бо дрібній громаді сьогодні вижити дуже складно. Мені та й іншим дрібним громадам була б цікава така кооперація з містом Ніжином: вивіз сміття, вторинка по медицині, транспортне сполучення, спортивний простір, культурний. Бо громада не може замкнутися в собі. Тому така співпраця була б доцільною.

– Олеже Віталійовичу, а хто може бути ініціатором такої співпраці?

– Той, хто економічно сильніший, хто має важелі. Інклюзивний центр – це приклад вдалої співпраці між Вертіївкою та іншими громадами. Приклад інклюзивного центру – це приклад, де громади спілкуються та співпрацюють. Ми забуваємо про співробітництво громад, і не використовуємо його. Побувавши у Львові й побачивши, як відбувається ця співпраця, всі голови територіальних громад були задоволені. От вони не наодинці.

Є потужне місто Львів, яке сьогодні набрало росту економічного, статусного росту і готове поділитися оцією успішністю із найближчими сусідами. Тому б хотілося, щоб така співпраця була і у нас з містом Ніжином.

Це потрібно нам, невеликим громадам, бо дуже складно виживати самим, тому ми повинні налагоджувати місточки з іншими, більшими громадами, і великим найближчим містом. Переконаний: ця співпраця буде, бо вона необхідна.

– На днях у Вашій громаді відбулася сесія, на якій було розподілено бюджет на 2024 рік і виділено значну суму на ЗСУ – 2, 1 млн. грн. Це є прикладом для багатьох громад. Депутати підтримали одноголосно?

– Так, одноголосно. Ці кошти – економія за 2023 рік. Інакше й не могло бути, адже на сьогодні підтримка Захисників – одне з найважливіших питань, і ми повинні виділяти кошти, щоб допомогати тим, хто тримає над нами мирне небо.

– Олеже Віталійовичу, дякуємо Вам, що знайшли час і завітали до редакції та за змістовну розмову! Сподіваємося, що всі ваші плани та наміри здійсняться, чого й щиро Вам бажаємо!

Спілкувалася Марина Ігнатенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь