Пірнати, чи ні?.. Гріхи це точно не змиє…

Цього року Водохреща в Україні празникують за новоюліанським календарем – 6 січня. Хрещення Господнє є третім і завершальним великим святом у різдвяно-новорічному циклі. Воно пов’язане з хрещенням Ісуса Христа у річці Йордан.

Існує чимало обрядів, які проводять цього дня. Купання у річковій воді -найпопулярніший з них. За декілька днів до свята вирубують ополонку у формі хреста, куди згодом зможуть пірнути усі охочі. Вважається, що ця вода має цілющі властивості: дає здоров’я і красу, лікує різні хвороби та навіть змиває гріхи за цілий рік.

Але чи правда це?

Отець Петро Гавриш, настоятель Спасо- Преображенського храму в Ніжині, стверджує:

“По-перше, це лише повір’я. А по-друге, як ви собі реально уявляєте: один раз скупавшись, можна змінити те, що зроблено за весь рік чи хоча б за один день? Гріхи змиваються покаянням у церкві, причастям, сповіддю”.

Священик також зазначає, що пірнання в ополонку – підміна понять і не причетне до церкви.

“Це йде від маловірства. Людям просто хочеться якогось матеріального звичаю. Заборони немає, але не потрібно перетворюватися на нових язичників і вірити у різні обряди, заговори та амулети”.

До речі, це стосується і святої води. “Кажуть, обов’язково потрібно взяти святої воду на Водохреща. Але вода, освячена в будь-який інший день, має ті ж самі властивості. Тому що освячується не священиком, а по його молитві Дух Святий сходить. І Святий Дух вчора, сьогодні, завтра один і той же, через те й різниці немає”, – розповідає Отець Петро.

Як бачимо, купатися в ополонці на Водохреща не забороняється, та цей обряд ніяк не пов’язаний з церквою і не має чарівних властивостей. Все ж краще просто сходити на свято до церкви і помолитися за здоров’я власне й родини.

Софія Купрій для сайту Нежатин

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь