Клопотун синиця – саду захисниця

Синиця – символ добра, добрих звісток і працьовитості, а ще – весни і радості. Маленька пташка з дзвінким співом завжди була шанована в народі. Її спів віщував теплу погоду і проганяв зиму. Наші предки годували взимку синичок, надаючи таким чином знак поваги і любові.

Родина синиць, в загальному, може похвалитися близько 65 видами невеликих пташок, маса яких зазвичай не перевищує 25 м, а довжина тіла найчастіше буває 150 мм.

З найбільш поширених видів синиць виділяють наступні:

синиця велика, синиця блакитна, синиця вусата, синиця чубата, синиця біла, синиця чорна, синиця довгохвоста, гаїчка-пухляк, або чорноголова синиця.

Синиця велика

Дуже швидкий і рухливий птах. Любить стрибати по гілках, підвішуючись при цьому на них вниз головою. Літає велика синиця непогано, однак щоб літати, робить часті помахи крильцями. Найчастіше таку пташку можна побачити в зграйці з іншими синичками. Спинка цієї пташки має світло-зелений колір з жовтими відтінками, животик забарвлений в жовтий колір. Відмінною чорної цієї пташки є чорна смужка, яка проходить вздовж черевця і грудей. Верхня частина голівки, бокові частини шийки, і шийку цієї синички пофарбовані в чорний колір, який на сонечку віддає синюватим блиском. Боки голови синички мають білий колір. Крильця большака мають сірий колір, іноді з блакитним відтінком, а хвіст – чорний.

Вусата синиця

Дуже часто вусатих синиць можна зустріти під назвою бородятка або ж бородата синиця, а все тому, що дорослий самець цього виду має біле горло і чорну «борідку». Цей птах має дуже гарний окрас світло-коричневого кольору, місцями з жовтуватим відтінком. Голівка вусатої синиці пофарбована в сірий колір з блакитним відливом. Відмінною рисою забарвлення хвоста ці птахів (самців) є те, що пір’я хвоста знизу мають білий колір. Самочка синиці не має «борідки», її голівка пофарбована в теплий коричнево-бежевий колір. Пір’я хвоста знизу не білі, а бежеві, молочні. Молоденькі статевонезрілі вусаті синиці мають окрас, який по колірній гамі близький до теплого бежевого і жовтого.

Синиця чубата

Синиця чубата або ж, як її ще називають гренадерка, є красивою і цікавою пташкою. Відмінною особливістю є її чубчик, який неможливо не помітити навіть на відстані. Не важко здогадатися, що свою назву ця птах отримала саме через наявність цього чубка. Вся спинка гренадерки пофарбована в сіруватий, бурий колір. Чубчик пофарбований у невеликі чорно-білі цятки, горло й боки шиї мають чорні плями. Животик чубатого синиці біленький з жовтим відтінком. Найчастіше її можна побачити в кроні дерев, де пташка ховається від цікавих очей.

Синиця блакитна

Найкрасивішою пташкою сімейства синиць є блакитна синиця. Вона має дуже незвичайний яскравий окрас, який однозначно виділяє її серед інших птахів. Маленька пташка, оперення якої має яскравий блакитний і жовтий колір. Дзьоб і хвостик синиці маленькі, сама вона досягає в довжину 10-12 см. Спинна частина синиці пофарбована в зеленуватий колір, однак відтінок може відрізнятися в залежності від місця проживання пташки. Животик птиці світло-зелений з жовтим відливом. На голівці у неї є «шапочка» блакитного кольору, по обидві сторони дзьобик йдуть 2 сині смужки, також є синя смужка навколо шийки. Крила і хвіст птаха так само мають синювато-блакитний колір.

Синиця чорна – синиця маленька

Ця пташка своїм забарвленням нагадує синицю велику, однак, у розмірі значно поступається. «Шапочка» на її голівці має чорний колір, «щічки» мають білі плями, спинка пташки сіра з блакитним відтінком, а черево і грудна частина – світло-сірі зі світлим рудим відтінком. Хвіст і крила пофарбовані в брудний чорний колір.

Гаїчка-Пухляк

Пухляка так само називають гаїчкою і синицею болотяною. Ця пташка не має яскравого забарвлення. Потилицю і головка цієї синиці пофарбовані в чорний колір. Спинка і вся верхня частина тіла відрізняється світлим сірим забарвленням, черевце так само має непоказний забарвлення брудний білий колір. Крила і хвіст найчастіше пофарбовані в темний коричневий колір.

Довгохвоста синиця

Є найменшим птахом з усіх синиць, які мешкають у наших краях. Незважаючи на те, що апполоновка найменша синиця, вона може похвалитися дуже довгим і красивим хвостиком. Головка і животик долгохвостой синички пофарбовані в білий колір, боки птахи мають ледь помітний рожевий відтінок, крильця найчастіше темно-коричневі або чорні, східчастий хвіст має буро-чорний колір.

Біла синиця

Невелика за розмірами і дуже рухлива синиця з властивим тільки їй блакитно-білим оперенням. Голова біла з темною смужкою від основи дзьоба через око на потилицю. Спина сіра з блакитним відтінком. Крила блакитні, темніші на фоні спини, з білою поперечною смугою посередині. Хвіст також блакитний, але відзначений світлою облямівкою, утвореною білими пір’ям крайніх стернових. Нижня частина біла з темною плямою на грудях і верхній частині черевця. Самець і самка виглядають схоже, хоча для самців переважно властиві темніші, насиченіші тони. Молоді птахи схожі на самку, відрізняючись від неї розмитими, бруднуватими відтінками на білому тлі. Синиця мешкає в лісах і лісосмугах, адже саме в такій місцевості вона може відчувати себе в безпеці і без проблем знаходити собі їжу в сприятливий період часу.

Є ще одна причина, по якій синиця живе певний період часу в лісі – необхідність розмножуватися. Гніздяться синички ранньою весною, в цей час ще досить холодно й незатишно, тому їхні гнізда повинні бути максимально теплими та комфортними для майбутніх пташенят. Також гніздитися ці птахи можуть в середині літа. Гнізда ці птахи найчастіше влаштовують у дуплах дерев, набагато рідше можна побачити гніздо синиці безпосередньо між гілками дерева, в будь-яких виробів, щілинах, дірках будівель на висоті 3-6 м. Як правило, гнізда робляться з вовни і всіляких пір’я, також в хід йдуть гілочки, пух і мох, а якщо пощастить знайти, то і вата. В період гніздування самка здатна відкласти до 10-12 яєць.

Під час висиджування яєць самка синиці зазвичай не встає з гнізда. Ввесь час її годує самець. Синиці здавна вважаються неймовірно корисними для людини птахами, тому ще в давнину заборонялось знищувати цих птахів. А за винищення синиць людину чекало суворе покарання у вигляді штрафу.

Незважаючи на те, що в наших краях найбільш поширений лише 1 вид синиця велика, у природі налічується близько 65 їх видів. Вважають, що свою назву пташка отримала з-за синього кольору оперення, однак насправді – із-за тих звуків, які вона видає. Якщо прислухатися, можна почути «сі-синь-сі», звідси і синиця.

Раніше говорили, коли синиця заспіває «Кидай сани, бери віз» – тоді й тепло близько. Синички дуже товариські пташки, дуже часто вони живуть зовсім поруч із нашими будинками, саме тому таку птицю нерідко можна побачити у когось вдома, в якості домашнього улюбленця. Незважаючи на те, що синичка майже завжди відмінно адаптується до нових умов життя в будинку, птах ця в принципі не підходить для змісту будинку – так уже заведено природою. Здавалося б, виходячи з сказаного, синиця на волі живе набагато більш довге життя, ніж синиця в неволі, проте, ні, все зовсім інакше.

У природі, тобто в лісі синичка може прожити дуже коротке життя. Приблизно птах живе від 1,5 до 3 років. Зареєстрований 1 випадок, коли синиця прожила близько 10 років У той час як в домашніх умовах, у теплі й турботі синиця може прожити близько 15 років.

Взимку синичкам важко знаходити собі їжу, тому вони летять ближче до людей і якщо вони знаходять місце, де їх підгодовують взимку, то влітку вони віддячують, знищуючи на тій місцевості шкідників. Тому підгодовуйте маленьких, жвавих друзів, що господарюють за вікном, вони обов’язково вам віддячать!

Підготувала Марина Ігнатенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь