У цьому особняку в Ніжині Гоголь читав свої перші твори

 

 

 

 

Є така версія, що саме у садибі поміщика Миколи Макарова у Ніжині, коли Микола Гоголь навчався у Ніжинській гімназії вищих наук (нині ніжинський Національний університет), – часто бував у нього та читав господарю та його гостям свої перші твори. Не виключено, що саме Макаров та його друзі були першими слухачами його віршів (“Італія”, “Непогода”, “Битва при Калке”), поеми “Ганс Кюхельгартен”, сатири “Нечто о Нежине или Дуракам закон не писан” та ін.

Бували тут й інші знані митці, адже власник її – М. Макаров – відомий журналіст, просвітницький та громадський діяч, товаришував з багатьма діячами культури. Крім Гоголя, до нього на гостини неодноразово приїжджали Марко Вовчок, Т. Шевченко, який навіть вірша йому присвятив (“Барвінок цвів і зеленів”). Шевченка та Макарова поєднувало ще одне: останнє кохання кобзаря – дівчина-кріпачка Гликера Полусмак служила покоївкою у родині Макарова (більше про цю історію – на «Чернігівщина туристична» за посиланням https://chernihivregion.travel/…/vikovij-dub-na…

Будинок зберігся й донині. Це – одноповерховий будинок, збудований у 1-й пол. ХІХ ст. в архітектурному стилі, пов’язаному з пізнім класицизмом. Планування – коридорне. Пізніше загальний вигляд будинку змінився в результаті зробленої прибудови, яка виступала за головну вісь оселі – т.зв. ризоліт, та галереї. Поєднання цегляного профілю з дерев’яною підшивкою, оздоблення вікон, в цілому будинку – характерні для ніжинської архітектури ХVІІІ – ХІХ ст.

У ХХ ст. у різні часи будівлю займала міська вечірня школа, пізніше – сш № 1.

Нині тут знаходяться експозиційні та виставкові зали Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського. За бажання відвідати музей «Чернігівщина туристична» постійно звертає увагу на те, що всі музейні заклади працюють в режимі воєнного стану. Тому про відвідання краще домовитись завчасно. Довідки за тел. (046) 317-32-96 ( більше про музей https://chernihivregion.travel/…/nizinskij-kraeznavcij…)

За матеріалами wikipedia,shukach.com

Чернігівщина туристична запрошує

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь