«Фітнес – це про здоров’я», – ніжинка Альона Юровицька про лояльне схуднення й любов до своєї справи

33-річна Альона Юровицька є уродженкою міста Ніжин, яка за 1,5 року змогла досягти омріяного схуднення починаючи свій шлях ще в далекому 2019 році з ваги 100 кілограмів. На своєму шляху стикалася зі харчовими зривами й гормональними збоями в організмі, які в результаті привели до улюбленої роботи. На сьогодні через мотивацію й силу волі її вага становить 65 кілограмів і є тренером ніжинського спортзалу «Power Gym».

  • Як почався ваш шлях у фітнесі?
  • Свій шлях я почала три роки тому і це був саме початок мого схуднення ніж самого фітнесу. Це був початок Covid-19 і тоді ми були всією сім’єю на самоізоляції 38 днів і в мене вийшло схуднути на 12 кілограмів. Підлітком купувала й пила таблетки, які вбили просто мій нормальний метаболізм. Як наслідок я набрала дуже багато, потім не слідкувала за харчуванням, плюс вагітність, все як то кажуть до купи. Не було звички правильного харчування привитої з самого дитинства – це грало ключову роль, що я завжди була така повненька. А потім, щось мене перемкнуло після ковіду, дякую йому, бо якщо не він, то я б ніколи не схудла. Це був звісно жах, бо кожні три дні робиш аналізи, а він позитивний і все. Я почала дивитися на YouTube всі тренування, ці всі вправи, але це не було як у моїх дівчат зараз. Наприклад дефіцит калорій, бо я не розуміла цю всю систему і перше що зробила, як і всі дівчата, прибрала з раціону картоплю, хліб, солодке, але з часом це знову зриви, знову заїдання і повертаєшся у це все. 2-3 рази я зривалася вже не всю вагу до 100 кілограмів, але плюс 10 точно поверталося. Остаточно у 2020 році я взялася конкретно і за 1,5 року я скинула 27 кілограмів. Це вже було з розумінням правильного харчування. Надалі ще 10 кіло вже було за рік. І за цей час я вже почала думати над тренерством.
  • Як ваша родина відреагувала на ваше спочатку бажання скинути вагу, а потім вже результат?
  • Мій чоловік не повірив, що зможу чогось досягти, бо я людина, яка любить поїсти. І навіть зараз також. Він казав, що в тебе нічого не вийде, а мені так захотілося йому довести. Батьки, були раді, але казали, що доця ти схудла, дай Бог, щоб ти так і залишилася. Але все одно був такий песимізм, що ми всі такі повненькі. А мене зло брало, так я хочу, хочу довести. Це була не найкраща мотивація, але тут вона спрацювала. Довела і собі, і чоловіку, і сімейне життя стало кращим.
  • Де ви навчалися на тренера? Й де зараз працюєте?
  • Я поїхала до Києва, де навчалася у школі тренерів Dog Grand CrossFit, де пройшовши всі екзамени здобула сертифікат по чотирьом направленням:
    • інструктор тренажерного залу;
    • тренер кроссфіту;
    • тренер з функціонального напрямку TRX;
    • нутріціологія;

Після пішла до Білим Олега (власник Power Gym) проситися «пусти мене в хату», щоб дав шанс себе якось проявити. І пішли дівчатка, але чомусь всі думають, що ось я на них подивлюсь і кілограми будуть розтавати на очах, але на жаль цього не буде. Було й таке, що місяць-два й більше не приходили, важко. Не втримували в плані харчування, а не самих тренувань, бо 80% – це харчування, 20% – фізичні навантаження.

  • А що до цукру. Коли дівчати вирішують худнути цукор це перше від чого відмовляються. Як у вас вийшло контролювати ?
  • Менше вживання. Я вживаю, але не кожного дня у меншій кількості. Я можу раз в тиждень дозволити чітміл. Рахується взагалі, як один прийом їжі, але я собі дозволяю один день. Тобто шість днів – я людина судочок, а у неділю дозволяю собі їсти, те що хочу. І з понеділка знову мої дев’ять судочків зі мною. Там буде на плюсі, але воно буде шляхом утримання води, якщо була солона, жирна їжа. Тобто воно не нашкодить. Два-три дні і все повертається на місця, якщо дотримуватися свого ритму.
  • Багато вже людей, яких ви зробили щасливими?
  • Настільки наскільки вони хочуть, то поки таких не було. Тому, що спортзалі я працюю відносно недавно, десь пів року. А в студії є у мене дівчинка з якою ми схудли на 12 кілограмів, хоча вона не була у великій вазі десь 85, в основному це не за 100 і вона дотепер тримається. Вона харчується за моїм меню. Для кожного я розраховую індивідуально, надаю дефіцити калорії, розповідаю… Звісно, що це важко. Бо все зважити, зварити, розкласти, тому навчаю людей готувати на три дні. Дістав, розігрів, пішов. Часто, ще там колеги кажуть, що я жалію людей, хоча не розуміють, що це не жаління, а лояльне відношення до організму. Можна не пожаліти й років через п’ять зустріти людину й скажуть, що я там за спину тримаюсь, бо тягав станову тягу 150 кг і все. Фітнес – це про здоров’я.
  • Чи можна спрогнозувати з самого початку за скільки людина досягне бажаного результату?
  • Я можу, вони – ні. Бо вони не дотримуються до кінця. Я ставлю їм цілі, розказую, що через місяць буде ось так. У жінок ще швидко змінюється гормональний фон, якщо швидко скидати вагу. Навіть я. Недавно знову лікарі думали, що подібне щось на ковід підчепила, і поки була у лікарні я скинула 7 кілограмів й просто менструація зникла. Думала, думала як їх повернути, лікарі сказали, що потрібно підїсти. Я була 58 кг і була така гарненька, але ж здоров’я. Тому довелося набрати три кілограми і все повернулося.
  • Як люди психологічно витримують перехід на здорове харчування? Якщо до цього ти їв все до купи, а тут вже за схемою за калоріями.
  • Я їх не навантажую. От сьогодні прийшов, дев’ять судків зробив і назад шляху в тебе немає. Ні. За місць ми привчаємося. Я даю меню, людина обирає, що їй сподобалося, наприклад на сніданок сирники, тільки зготувати на три дні. І ти спочатку змінюєш один прийом їжі, на наступний тиждень обери собі дві страви і сніданок, і обід. І так поступово. Наш мозок, якщо навантажити, то звикає до всього. Й мотивація, цілі, розуміння, що якщо хочеш чогось досягти, то сидівши склавши руки, плакатися тоді нічого не вийде.
  • Чи можна пити каву перед тренуваннями?
  • Зараз я з вами п’ю каву і моє тренування буде через три години, тобто за 3-4 години можна. Але йти на тренування, взяти каву, викинути паперовий стаканчик біля спортзалу й одразу займатися це настільки потрібно бути здоровою людиною, а може навіть безглуздою. Я звичайно не рекомендую, але ж мене ніхто питати не буде. Всі роблять те, що вважають правильним.
  • Фізична активність може стати один із методів лікування легких форм депресій чи пригніченого морального стану?
  • Так. Часто чую і від своїх дівчат, і від інших, що вони рятуються таким методом. Час у нас не легкий, чоловіків забирають на війну, багато хто спочатку може закинути, але потім кажуть, що це мрак і повертаються. Таким чином відволікаються. Тому, що все одно ендорфінчик підвищується в крові й мізки перемикаються. І я завжди кажу, як би не було важко ти прийди на тренування і воно допоможе.
  • Які б рекомендації ви дали нашим читачам для вдалого початку?
  • Мотивація. Сила волі. Саме головне не робити це для когось. Мотивація «Влізти в купальник літом» спрацює на літо, а восени ти з нову будеш їсти як раніше, бо ти ж вліз уже в той купальник. Купальник пройшов, як там кажуть можна вже «жерти». Це не та мотивація. Вона повинна йти від стану твого здоров’я. От ти схуднеш і будеш краще себе почувати, зникне біль у спині, головний біль. Це таке, що потрібно на все життя. А не просто влізти в купальник, а в мене побачення, а там чоловік приїжджає з фронту. Були випадки, коли дівчати прибігати за тиждень й кажуть зробіть щось не будь. Працювати обов’язково з професіоналом, який може надати правильну інформацію. Бо люди зараз хочуть заробити гроші й можна натрапити на «тренера з Aliexpress». Я не кажу, що я великий професіонал, я тільки починаю й багато що вивчаю. Я вважаю, що тренер, якщо він працює тренером, як мінімум має знати анатомію людини й розуміння техніки виконання всіх вправ. Й починати хоча б з харчування, не обов’язково пірнати з головою й зразу йти в зал. Фізичну активність можна почати з будь-чого: плавання, велосипед, танці. Аби просто не сидіти вдома, щоб наш метаболізм не сповільнювався. Взимку це лижи, санки, з дитиною на вулицю й погнали.
  • Ярослава Лазоренко
  • Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь