Чи будуть укриття в ніжинських школах? – Так, але є нюанси…

 

 

 

 

На кінець другого року повномасштабного вторгнення російських окупантів батьки загальноосвітніх шкіл нарешті досягли успіху, – міська рада оголосила тендери на встановлення захисних споруд (укриттів) у школах №5 та №11, а в школі № 6 вже мають почались відповідні роботи.  

Це хороша новина. Але є декілька нюансів, про які повинні знати батьки,  і які міською владою не афішуються.

Тендерна документація містить наступні вимоги: «Площа основних приміщень для укриття має становити не менше 120 м2, що має надати змогу розмістити 200 осіб, з розрахунку 0,6м2 на людину».

Ці вимоги, як пояснили батькам на прийомі у О. Кодоли, прописувались відповідно до ДСТУ. Однак при прийнятті укриттів в експлуатацію ДСНС та управління освіти будуть застосовувати вимоги ДБН В.2.2-5:2023, у яких зазначено, що норми мінімальної площі на одну особу в основному приміщенні для укриття для закладів освіти становлять:

для учнів 1 – 2 класів 2,0- 1,6 м2 на людину;

для учнів 3 – 4 класів 1,6 – 1,2 м2 на людину;

для учнів 5 – 12 класів 1,3- 1,0 м2 на людину.

Таким чином, кількість осіб, прописана в тендерній документації не відповідає нормам, згідно яких укриття прийматимуть в експлуатацію.

Ми узяли коментар у начальниці управління освіти Ніжинської міської ради В. Градобик з цього приводу. Вона повідомила нам, що дійсно, при прийманні укриттів в експлуатацію заявлена кількість осіб (200 чоловік) не відповідатиме нормативам. Тому місткість укриттів буде меншою, ніж це вказано в тендері. На запитання батьків, як же тоді відбуватиметься навчальний процес у школах, адже кількість учнів разом з педагогічним персоналом перебільшує місткість укриттів, була дано відповідь, що навчання в школах в такому разі відбуватиметься у змішаному форматі.

Таким чином батькам і дітям слід готуватись до навчання або в дві зміни, або в процесі навчання класи будуть по черзі ходити до школи через певну кількість днів.  
Наталія РУЛЬОВА
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь