Перша сесія в 2024 році в Ніжині: про що не напишуть офіційні джерела

 

 

 

 

Перша в 2024 році сесія Ніжинської міської ради, як і будь яка, згідно регламенту, почалась з розгляду проєктів рішень профільними комісіями. На одній з таких комісій (бюджетній) прозвучала скандальна заява депутата Ніжинської міської ради, почесного громадянина Ніжина та голови бюджетної комісії Володимира Мамедова, що виділяти кошти на дрони для ЗСУ «нецелєсообразно» та його відмова виносити на розгляд даний проект рішення.

Ця заява стосувалась звернення, яке підписали 22 депутатів з 38 Ніжинської міської ради щодо виділення з бюджету 10 млн грн на придбання для ЗСУ дронів. Обурена громадськість: активісти, волонтери, жінки військових та пересічні ніжинці зібрались у сесійній залі з плакатами, щоб підтримати виділення коштів на ЗСУ та задати меру міста Олександру Кодолі питання, які давно вже назріли.

Завдяки небайдужим ніжинцям кошти для ЗСУ все ж були виділені.

Щодо питань, то всі вони залишились без чіткої відповіді.

Зокрема громада вкотре вимагала від мера дати публічний звіт. Нагадаємо, згідно регламенту Ніжинської міської ради 8-го скликання, «При здійсненні наданих повноважень міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою. Міський голова звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами». На пропозицію нарешті провести відриту зустріч з ніжинцями, на якій жителі міста зможуть не тільки почути звіт, а і задати питання, Олександр Кодола запропонував активістам записатися до нього на прийом.

Наступне запитання – передвиборча програма Олександра Кодоли та її виконання. Активісти зауважили, що жоден з пунктів програми не виконано: це стосується і створення нових робочих місць (Ніжин як був, так і залишився «спальним районом»  Києва), і того ж благоустрою, і проблеми безпритульних тварин, і ще багато чого. Окремо було поставлене питання, щодо відповідальності Олександра Кодоли за корупційні правопорушення керівників комунальних підприємств та відсутності в мера уявлення про те, що відбувається в громаді, адже часто-густо після будь-якої резонансної події мер записує та публікує відео, що він ні сном, ні духом не знав, наприклад, про нечищені дороги, чи ремонт пам’ятника.

На жодне запитання конкретної відповіді не було отримано, а деякі (як, наприклад, про кримінальні справи на керівників КП Ніжина) і зовсім були проігноровані.

Так само не було отримано чіткої відповіді батьками ЗОШ №9 щодо будівництва укриття: маємо сумний досвід з укриттями для шкіл з Латвії, які так ніхто і не побачив, а також невикористану державну субвенцію, що була виділена саме на укриття 9-ї школи, тож тривога батьків цілком зрозуміла.

Також на бюджетній комісії депутати підняли питання доцільності виділення саме зараз 20-ти мільйонів на придбання обладнання для реабілітаційного центру Ніжинської центральної лікарні. Однак тендер ремонт (було виділено 12 млн) ще тільки відбувся, і ці роботи навіть не почалися. Тож повноцінно працювати реабілітаційний центр почне в кращому випадку наприкінці року. І цей час обладнання припадатиме пилом в коробках. Чи не доцільніше зараз ці кошти виділити на більш нагальні потреби, або, наприклад, закласти в резерв для укриття 9-ї школи? А за той час, поки йде ремонт, за прикладом багатьох лікарень по всій Україні,  співпрацювати із міжнародними фондами, які надають подібне обладнання лікарням по всій Україні безкоштовно. І вже потім, якщо співпраця в цьому напрямку буде неефективною (хоча іноземні компанії з готовністю спонсорують такі ініціативи), виділяти кошти з бюджету. Але міжнародні фонди, як виявилось, у нас залучають тільки для конференц-залів та лед-екранів тощо – бо на сесії міськради рішення про виділення коштів на закупівлю обладнання було прийняте.

Таким чином, сесія в міськраді показала по-перше те, що громада, об’єднавшись, може мати вплив на прийняття рішень, по-друге, небажання міського голови комунікувати з громадою та звітувати перед нею. Ну і по-третє, потрібен громадський контроль, створення ініціативної групи небайдужих жителів міста. Тільки разом ми переможемо корупцію у владі.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь