Незвична будівля в Комарівці та її історія

У селі Комарівка, що на Ніжинщині, по вулиці Ніжинський Шлях є така собі незвичайна двоповерхова будівля, що приваблює увагу. Цікаво, для яких потреб вона слугувала? І чому зараз нещадно розвалюється на очах?

Місцеві жителі, які добре знають історію свого краю, розповіли нам, що ця свого часу велична споруда була введена в експлуатацію 1901 року і діяла як училище (так тоді називалися школи).

1939 року було збудовано ще один корпус для школярів, вже на іншій вулиці. На той час катастрофічно не вистачало шкільних приміщень. І хоча діяли ще 2 шкільні споруди, ця будівля була практично головною для навчання в селі. У ній було 8 класних приміщень, а учнів було завжди дуже багато. Скажімо, на початку 50-х років у школі було до 900 учнів!

Будинок був міцний. Товщина зовнішньої стіни – аж 76 см. Будувалася вона за таким принципом, що всередені всіх зовнішніх стін є колодязі, й коли приміщення опалювалося, то прогрівалася зовнішня стінка, й було дуже тепло. Ніколи в жодному з класів не були зачинені вхідні двері.

Цей будинок діяв до початку 1992 року. У цей час почала зменшуватись кількість учнів, бо більшість класів переселилася у колишній дитсадок. Будівлю не було можливості утримувати, і з того часу почався її шлях в нікуди, на жаль…

Споруда пішла в занепад. Спочатку в комарівців була думка зробити там приміщення громади, але для цього потрібно чимало грошей. То так і стоїть, обростає бур’янами та мохом, “плаче” вибитими вікнами, а на даху проростають молоді деревця…

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь