Ніжинські шахісти святкують ювілей

 

 

 

 

30 років тому в листопаді 1988 року у ЗОШ № 15 було відкрито шаховий клуб «Біла тура» профкому заводу «Прогрес». Це сталося завдяки спільним зусиллям керівництва заводу та шахової громади Ніжина, адже до тих пір у місті, багатому на шахові традиції, не було окремого власного приміщення. Хочеться згадати добрим словом тих працівників заводу, хто долучився до цієї визначної події, на жаль, не всі з них дожили до святкування 30-річного ювілею клубу – це Стешенко Петро Дмитрович, заступник директора, один з кращих шахістів міста, Сулік Микола Васильович, інженер, шаховий ентузіаст та сильний першорозрядник, Куранда Володимир Петрович, інженер та великий прихильник цієї давньої гри. Продовжують нести це гідне звання Кожем’яко Микола Дмитрович, інженер, багаторазовий чемпіон міста, переможець турніру  з нагоди відкриття клубу того пам’ятного далекого 1988 року, Висоцький Олег Леонідович, головний інженер, Кот Олексій Олексійович, голова профкому.

У складні 90-ті роки керівництво заводу «Прогрес» було змушене припинити фінансування клубу і передати приміщення на баланс міста. З 1 вересня 1996 року — клуб став шаховим відділенням дитячо-юнацької спортивної школи, а з 1 вересня 2004 року — Дитячо-юнацькою спортивною шаховою школою Управління освіти Ніжинської міської ради. Але не важливо, хто є власником приміщення, важливо те, що вже понад 30 років «Біла тура» гостинно приймає шахістів різного віку і різного рівня майстерності, і за цей час у клубі було проведено сотні різноманітних змагань, зіграно тисячі партій… Уже стали дорослими колишні вихованці і зараз приводять своїх діточок на заняття до шахової школи . Шахове життя триває.

Для відзначення ювілейної дати Федерація шахів міста Ніжина спільно з колективом Дитячо-юнацької спортивної шахової школи провели низку турнірів, у яких взяли участь майже 80 чоловік, в тому числі з Шостки, Конотопа, Прилук, Дорогинки. У змаганнях серед дорослих переміг Володимир Михальський, ІІ місце – Микола Кожем’яко, ІІІ місце – Володимир Примиренко. У групі до 16 років кращим став Дмитро Гайдук з Прилук, ІІ місце – Олександр Кулепестін (ЗОШ №15), ІІІ місце – Кіріл Білиловець (гімн.№3). Категорія до 12 років: І місце – Герман Москаленко (ЗОШ №7), ІІ – місце – Роман Нагорний (ЗОШ №10), ІІІ місце – Данііл Малашич (гімн.№3); категорія до 10 років: І місце – Олександра Тулюля (ЗОШ №7), ІІ місце – Костянтин Литвин (ЗОШ № 7), ІІІ місце – Владислав Галушко (ЗОШ № 15). Серед початківців переміг Олексій Забіяка (ЗОШ № 15), ІІ місце – Олександра Сорока (ЗОШ №2), ІІІ  місце – Євген Сорока (ДНЗ №9).

У цей же час завершився відкритий чемпіонат міста серед дорослих: 5-разовим чемпіоном став Володимир Михальський, срібло — у Дениса Стеценка, бронза — у Ігоря Вітера. Переможці та призери всіх змагань нагороджені цінними призами від голови  Федерації шахів міста Ніжина Сергія Охонька.

 

Директор  Дитячої юнацької спортивної школа з шахів  Юрій Стражник для сайту “Нежатин”

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь