Українці отримуватимуть дві пенсії, але заплатять більше

 

 

 

 

В Україні вже близько 15 років обговорюють запуск накопичувальних пенсій. Простіше кажучи, пропонують платити внески не тільки на виплати чинним пенсіонерам, а й частину зарплати відкладати на персональний рахунок, яким можна скористатися при досягненні певного віку.

Чинний Кабмін взяв на себе зобов’язання запустити накопичувальні пенсії, однак остаточне рішення так і не прийняв. Тепер же нова влада заявляє: другий рівень системи запустять, питання тільки в часі.

OBOZREVATEL розібрався, чому пенсійна реформа в Україні залишилася недоробленої і будь нововведень варто очікувати.

Пенсійна реформа по-новому
Пенсійну реформу в Україні до кінця так і не доробили. Відповідно до закону, наступний крок – запуск накопичувальних виплат – не прийняли. Чи не зважилися. Хоча в документах прописали зобов’язання уряду розробити відповідні зміни. На ділі ж скептиків накопичувального рівня в Кабміні виявилося більше.

Крім того, за інформацією OBOZREVATEL, поспішати з запуском другого рівня не рекомендували і в МВФ. В результаті, до сих пір в країні працює тільки перший рівень пенсійної системи – солідарний.

Довідка:

Накопичувальний (другий) рівень пенсійної системи – обов’язкові платежі з зарплат на свій особистий рахунок, з якого кошти можна буде отримати при досягненні певного віку або за певних обставин.
Солідарний (перший) рівень пенсійної системи – базова пенсія: всі працюючі сплачують внески в єдиний «котел», гроші з якого відразу ж лунають чинним пенсіонерам.
За старою моделлю додатковий податок і право на другу пенсію отримають українці не старше 35 років, пояснює вчений Лідія Ткаченко. При цьому внесок повинен становити близько 7%.

Для прикладу, OBOZREVATEL підрахував, яким би був розмір другої пенсії кранівника зі стажем 35 років, який заробляв 15 тис. Грн. Згідно з розрахунками Нацкомісії з цінних паперів, при додатковому внеску в 7% (кранівник відноситься до другого списку професій), розмір другої пенсії повинен скласти 10,2%.

Таким чином, основна пенсія (якщо виходити в цьому році) була б на рівні 3,7 тис. Грн, а «друга» – 1,5 тис. Грн. Тобто в сумі кранівник на пенсії, якби запропоновані правила повноцінно діяли, отримував би 5,2 тис. Грн. Варто також враховувати, що якщо економіка України буде активно розвиватися, то приватні пенсійні фонди зможуть примножити заощадження більш значно. Тоді замість 1,5 тис. Можна буде отримувати, наприклад, 2 тис. Грн. Крім того, згідно із законопроектом, при виході на заслужений відпочинок можна буде отримувати разову виплату.
Накопичувальні пенсії повинні доповнити діючу солідарну систему, і в результаті це нібито дозволить значно збільшити доходи українців в старості. Однак тут є кілька важливих «але». У солідарній системі гроші не повинні «працювати». Їх збирають і відразу ж роздають. А ось в накопичувальній є багато ризиків: зібрані кошти може «з’їсти» інфляція, вони можуть знецінитися в результаті чергової кризи, за обслуговування інвестиційних компаній і фондів також доведеться платити.

Відкрите питання: чи готові українці платити
Щоб отримувати достатню пенсію, збирати потрібно практично зі старту робочої кар’єри, розповідає Лідія Ткаченко. «У нас люди і так накопичують на« чорний день», завжди є якісь заощадження. Але з іншого боку, не всі люди розуміють і не всі готові відкладати на старість », – зазначає вчений.

ч

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь