Батьківські комітети (не) скасовано: що насправді планує МОН

 

 

 

 

В деяких школах відмовились від батьківських комітетів, аргументуючи це відповідними наказами з Міністерства. А чи дійсно були накази?

Роки два тому серед українського освітянства поширилась чутка про те, що Міністерство освіти і науки України планує скасувати батьківські комітети. Головною причиною називали їхню недоцільність. Натомість наводили приклад чатів, які, мовляв, є раціональнішими: там вчитель може поспілкуватись з батьками, розказати про наявні проблеми та відповісти на будь-які питання.

У лютому 2018 року МОН опублікувало спростування фейкової новини і зазначило: в межах своїх законних повноважень Міністерство не мало і не має стосунку до створення чи не створення в закладах загальної середньої освіти органів батьківського самоврядування (батьківських комітетів). Фейк виник тому, що у 2017 році Міністерство скасувало два накази – № 440 (від 2004 р.) і 205, пов’язані з роботою батьківських комітетів, але не ліквідовувало останні.

Накази, що втратили чинність, були складовою «старого» законодавства та за своєю правовою природою мали рекомендаційний характер і не містили жодних загальнообов’язкових норм.


Нагадаємо, що наказ № 440 містив інформацію про те, що батьківські комітети підзвітні загальношкільним батьківським зборам. До складу комітету мав входити заступник директора школи з виховної роботи. Діяльність органа зосереджувалась на допомозі у покращенні умов освітнього процесу в конкертному закладі освіти, а також у захисті прав учнів.  


Повноважень у Міністерства на врегулювання питань діяльності (прав чи обов’язків) батьківського чи учнівського самоврядування немає.

Закон України «Про освіту» визначає наявність органу батьківського самоврядування як одного з органів управління закладом. З огляду на те, що вказаний Закон є рамковим і стосується всіх складників освіти, необхідна реалізація його положень. Зокрема, у новому Законі «Про загальну середню освіту» деталізовано порядок створення органу батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та місцевими органами самоврядування.

Наразі питання щодо створення чи не створення батьківських комітетів кожний заклад загальної середньої освіти вирішує самостійно.

Джерело: МОН

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь