20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози

 

 

 

 

Хвороба виліковна

Рак молочної залози – злоякісна пухлина з покровного епітелію протоків та часток органу.

Прояви:  у більшості випадків раній РМЗ розвивається безсимптомно. Однак у частини випадків пухлини вже можуть бути видимі на мамограмі ще до того, як з’являться клінічні прояви. Для того, щоб виявити клінічні симптоми раку, самим жінкам дуже важливо слідкувати за змінами зовнішнього вигляду, чутливості, форми та структури своїх молочних залоз. Особливо необхідно звертати увагу на такі зміни:

  1. Поява нових ущільнень, оскільки у багатьох жінок і у нормі бувають «комковаті» груди. При утворенні, яке пальпується, симптомами вузлової форми РМЗ є наявність твердих та грубих вогнищ ущільнення з нерівними та нечіткими контурами. Існують також шкірні симптоми вузлового РМЗ: над ущільненням при натисканні з’являється зморшкуватість шкіри, площадка чи воронкоподібне втягнення (симптом втягнення шкіри у формі пупка), бугристість, чи поява нових складок.
  2. Болючість соска, потовщений сосок, патологічні виділення із соска, втягнення соска, симптом “ракетки” (еліпсоподібна ареолярна область). Ці симптоми можуть зустрічатися як при вузловій, так і при дифузній формі РМЗ. При раку Педжета виникає виразка соска та ареолярної області.
  3. Збільшення залози, поява пухлини у аксилярній ділянці, а також деформація залози. При дифузній формі виявляють зміни шкіри, залоза стає горячою, гіперемованою («запальний» рак), залоза може бути набрячною, нагадує шкірку лимона (симптом «лимонної шкірки»)
  4. Одним із симптомів раку може бути також усихання сосків. Особливо небезпено виділення із сосків крові.
  5. Болі у залозі (рідко є симптомом РМЗ).

Діагностика захворювання складається з декількох етапів:

  • Самообстеження молочних залоз жінкою
  • Клінічне обстеження лікарем
  • Ультразвукова діагностика
  • Мамографія
  • Застосування пухлинних маркерів
  • При необхідності пункція або біопсія

При лікуванні раку молочної залози застосовуються 3 основні методи:

  • Хірургічний
  • Променевий
  • Хіміотерапевтичний ( з допомогою ліків )

Вирішення проблеми полягає в ранній та своєчасній діагностиці хвороби. Часто це залежить від культури жінки, вміння обстежувати свої груди, регулярності відвідування лікарів, проведення мамографії  відповідно віку, починаючи з 40 років.

Так, пухлини виявлені в I стадії захворювання виліковуються в 95% випадків. Якщо хвороба виявлена в II стадії у 80%, в III стадії у 50%, в IV стадії – не виліковується ніхто.

За 9 місяців 2019 року по місту Ніжину виявлено 25 випадків захворювання на рак молочної залози ( усі жінки ). У чоловіків хвороба виникає рідко, але протікає дуже злоякісно. Серед виявлених I – II ст. захворювання була в 20 випадках, III ст. у 2 випадках, IV ( наявність віддалених метастазів ) у 3 випадках. Занедбаність склала 20%.

За цей період виконано 730 мамографій.

Лікуванням данної хвороби проводиться, як правило, у Чернігівському медичному центрі сучасної онкології.

Шановні жінки, не зволікайте! Хвороба виліковна.

Олександр Гавядінов

Лікар онколог міської поліклініки.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь