Маленькі ніжинці відзначали День української писемності та мови

 

 

 

 

«…СПИТАЙ СЕБЕ , ДИТИНО, ХТО ТИ Є,
І В СЕРЦІ ОБІЗВЕТЬСЯ РІДНА МОВА…»
АБО ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ В ДНЗ№13 «БЕРІЗКА»
Україна сьогодення починається з кожного з нас : з родовідних вузликів, зав’язаних у пам’ять роду і народу, і з міцного сузір’я нерозривності поколінь, з рідної материнської, солов’їної мови, з дитячого садочка, з родини…
«… Спалахнула свічечка ніжним полум’ям…
Підійдіть, погрійтеся кому холодно…» – , так розпочалася родинна світлиця у ДНЗ №13 «Берізка» з нагоди святкування Дня української писемності та мови, де всіх небайдужих зібрала свічечка тепла і любові, пошани до рідного слова, до мови материнської .
Вітальним словом відкрив родинну світлицю з нагоди свята Дня української писемності та мови голова піклувальної ради ДНЗ Лєонтьєв В.І., звертаючись до діток , гостей, батьків, щиро подякувавши за рідне слово , що звучить у стінах рідного садочка.
Родинну світлицю з нагоди вшанування мови, зворушливо вели творчі , відповідальні педагоги – садівниці Колесник А.В., Божок Т.Г. .
Справжнім подарунком для всіх була зустріч з Тетяною Анатоліївною Винник — громадським діячем, письменницею, журналісткою, перекладачем і давнім щирим другом нашого садочка. Вперше до закладу завітала завідуюча сектору бібліотеки читального залу НДУ ім..М.Гоголя Левченко Ірина Олександрівна, господарка великої Гоголівської бібліотеки , де зовсім недавно побували старші дошкільники садочка разом з улюбленими вихователями і отримали море незабутніх вражень.
Тетяна Анатоліївна сердечно, щиро спілкувалася з дітьми, батьками, педагогами. Пригадався всім присутнім цьогорічний Міжнародний фестиваль інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Lytavry», ділилися враженнями про перебування у нас на гостині прекрасної письменниці Галини Ткачук, Анатолія Качана. Тетяна Анатоліївна подарувала садочку цікаві дитячі книги, а ще пригодницькі журнали «Крилаті» , з щирими побажаннями берегти, як найбільшу родову цінність – рідну мову.
Вихователі, велика батьківська родина, вихованці середніх , молодших та старшої групи мали щасливу можливість доторкнутися сьогодні душею і серцем до невмирущої поезії українських класиків, сучасних поетів, прочитати улюблені рядочки поетичних творів , прийняти участь у конкурсі «Кращих поціновувачів поетичного слова» і отримати нагороди – медалі. Діти залюбки співали пісні про Україну, про родину. Вони відчули красу і велич рідного слова через «Прислівниковий передзвін» , що лунав і закликав до змагань всю батьківську родину і гостину. Сьогодні звучали приказки , образні порівняння про красу рідної мови, щирого слова. Старші дошкільники, під керівництвом вихователів Колесник А.В., Божок Т.Г., подарували всім чудову гумористичну інсценівку «Борщ» і довели , що ця найпопулярніша страва українців, куди краща за якісь там «Щі»!
Підходила до завершення ця тепла родинна зустріч , де звучало задушевне слово, пошана до рідної калинової мови, де зігріла всіх теплом чарівна свічечка. На згадку дорогі гості отримали ніжні маленькі розмальовані підсвічники з пелюстком свічечки, які виготовлялися старшими дошкільниками під керівництвом народного майстра Світлани Старостенко. Слова подяки і побажання нових теплих зустрічей, звучали від вдячної батьківської родини , від педагогів, від діток для наших дорогих гостей.
Нехай цей День залишиться ще однією прекрасною сторінкою у житті наших діток.
Берегти її, плекати
будем всюди й повсякчас,
бо ж єдина так, як мати,
Мова в кожного із нас!
 
Завідувач ДНЗ №13 Н.М.Примушко

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь