Дмитро Хуторний: медицина і здоров’я ніжинців мають бути у надійних руках

 

 

 

 

Кожного дня, звідусіль ми чуємо про те, що хтось захворів.  Людство завжди у боротьбі за здоров’я свого організму, а лікарі – це ті, хто очолюють цю боротьбу. Найбільший страх серед населення викликає рак і статистика говорить про невтішні факти: щорічно від цієї хвороби вмирають близько 90 тисяч українців, 35% – люди працездатного віку. Ризик розвитку онкологічних захворювань складає 27,7% для чоловіків і 18,5% для жінок.

Дмитро Хуторний – лікар – онкохірург, завідуючий відділення хірургії №2 Ніжинської центральної міської лікарні. Йому довіряють своє здоров’я тисячі людей. В своїй роботі – він професіонал, який дослуховується як до пацієнтів, так і до медперсоналу в плані покращення роботи відділення.

Журналістам «Нежатин» він розповів про ранні стадії онкохвороби та чи можна вилікувати рак. Також від Дмитра Хуторного ми дізналися, що цьогоріч він іде в депутати від ВО «Батьківщина» і ми поговорили з ним про те, яким він бачить розвиток медицини в нашому місті і що, на його думку, зараз  потребує першочергової уваги в медичній галузіі.

Дмитре Олеговичу, що потрібно зробити, аби виявити хворобу на ранній стадії, які існують методи перевірки?

Перш за все, універсальних симптомів онкозахворювання, на жаль, не існує. На ранніх стадіях онкопатологія протікає безсимптомно, або ці симптоми не можуть бути специфічними. Як правило – це загальна слабкість, втрата ваги, зниження апетиту, швидка втомлюваність. Тобто, це симптоми характерні для багатьох захворювань. Специфічні ж прояви недугу з’являються внаслідок ураження того чи іншого органу, і як правило – це вже друга, третя, а можливо й четверта стадія раку.

Загальноприйняті обстеження можуть виявляти хворобу на ранніх стадіях. Досить важливо робити профілактичні огляди. Як правило, жінкам рекомендується робити мамографію молочних залоз, огляди у гінеколога та інших спеціалістів. Наприклад, є такі пухлини, які ми виявляємо після флюрографічних обстежень, або ж різні новоутворення після проходження ендоскопічних обстежень шлунково-кишкового тракту (ректоскопія, колоноскопія). Також хочу зауважити, що спадковість відіграє досить важливу роль, тому ми, як правило, хворіємо тими ж хворобами, що й наші батьки.

Ви як лікар, онкохірург, вірите в те, що рак можна вилікувати?

У сучасній тенденції методів лікування онкології, рак переходить з невиліковної хвороби в хронічне захворювання. Тобто є певні підходи до лікування онкопатології, які будуть потребувати періодичного введення того чи іншого препарату, аби стримувати хворобу на мінімальній стадії. Але на перших стадіях ми можемо говорити про те, що хвороба виліковна. Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Наприклад, рак шкіри на I стадії виліковний у 95%. 

А яких на вашу думку змін потребує медицина у нашому місті та й взагалі в країні?

Як лікар онко-хірург, дотримуюся принципової позиції, щодо лікування та інформування пацієнтів: для мене здоров’я та спокій людини – це найголовніше. Я не поспішаю з висновками в плані постановки діагнозу, коли не впевнений в цьому стовідсотково. Таким же планую бути і депутатом: принциповим, тим, хто розуміється в тому чи іншому питанні і не прийматиму раптових рішень, поки до кінця не зрозумію всі плюси та мінуси цих питань для громади.

Питання медичної реформи, в цей складний та не простий час, дуже болюче й актуальне. Незалежно від змін напрямку реформування в медичних закладах Ніжина мають відбуватися наступні зміни:

  • Створення сучасного інтер’єру у відділеннях;
  • Забезпечення лікарні сучасним діагностичним та лікувальним обладнанням;
  • Підвищення заробітної платні медичних працівників;
  • Залучення для роботи у Ніжині висококваліфікованих спеціалістів;
  • Забезпечення житлом медичних працівників;
  • Посилення просвітницької роботи серед населення Ніжинською громади з приводу профілактики захворювань, змін в медичній галузі та інших актуальних питань;
  • Надати можливість громаді впливати на розвиток та посилення медичних закладів чи навіть створення нових структурних підрозділів.

Саме з такими завданнями йду кандидатом у депутати на місцеві вибори з командою ВО «Батьківщина».

 Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь