Педагоги Ніжинської ДХШ долучилися до І Науково-практичної конференції

 

 

 

 

 29-30 листопада в м. Києві відбулася

«Віктор Косенко, його доба і культура ХХІ століття», присвячена 80-річчю створення Музею-квартири В.С.Косенка. До такої науково-мистецької події не  міг не долучитися педагогічний колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи: її учасницями стали викладачі  школи Гроздовська О.Г. та Евелєкова Т.Д.

На відкритті конференції завідувач Музею-квартири В.С.Косенка Мудрик Володимир Григорович у своєму виступі розповів учасникам, що перший документ, у якому йде мова про  відкриття музею   – Охоронна грамота, датована 1938 роком.

Дана конференція – це кульмінація Міжнародного фестивалю                       «У сузір’ї Віктора Косенко», відкритого 3 жовтня, в день 80-річчя смерті В.Косенко, а фактично пам’ять про великого  майстра.

У вітальному слові брали участь такі вагомі постаті, як Дичко Леся Василівна – композитор, лауреат Національної премії України ім. Шевченко, професор, член-кореспондент НАМУ, секретар НСКУ; Дробот Ірина Борисівна – директор Музею театрального, музичного та кіномистецтва України та ін.

На пленарному засіданні виступали Копиця Маріанна Давидівна – доктор мистецтвознавства, професор НМАУ ім. П.Чайковського («Павло Тичина і Віктор Косенко як версії одного твору»), Шамаєва Кіра Іванівна – доктор мистецтвознавства, професор НМАУ ім.П.Чайковського («До історії архіву В.Косенка»)  та інші поважні особистості.

Потім проходила робота по чотирьох секціях:

  • Секція 1. Актуальні питання віднайдення і поновлення забутих та втрачених сторінок творчого шляху Віктора Косенка, філософсько-історичний контекст його доби та сучасні перспективи.
  • Секція 2. Культурологічний та мистецтвознавчий феномен спадщини В.С.Косенка, його сучасників в образотворчому, музичному, музично-драматичному, поетичному, хореографічному, кінематографічному академічному та сучасному мистецтві ХХ – ХХІ століть.
  • Секція 3. Музично-педагогічні аспекти в роботі над творами В.С.Косенка та творами його сучасників як базис виконавської майстерності учнів та студентів музичних навчальних закладів.
  • Секція 4. Специфіка історії і діяльності Меморіального музею В.С.Косенка та інших меморіальних музеїв: особливості збирання, музеєфікації, зберігання та експонування предметів, відтворення інтер’єру, виставково-інтерактивного та атракційного простору.

Викладач Ніжинської дитячої хореографічної школи Гроздовська Ольга Григорівна з темою «Ми працю любимо, що в творчість перейшла (із досвіду роботи Ніжинської дитячої хореографічної школи)» взяла  участь у роботі третьої секції. Під час свого виступу  вона поділилася досвідом духовного спілкування колективу Ніжинської дитячої хореографічної школи  з учнями, а також познайомила з різноманітними ефективними формами роботи над вивченням творів українських композиторів, гармонічно  поєднуючи навчальну та позакласну  роботу. Гроздовська О.Г. у своєму виступі підкреслила, що особливістю роботи Ніжинської дитячої хореографічної школи є те, що духовне спілкування на музичних святах проходить разом з батьками, викладачами, непересічними особистостями, а також розповіла про багаторічну духовну дружбу школи з Музеєм-квартирою В.Косенка  та іншими музейними закладами  Ніжина, Києва,Чернігова, Чернігівської та Сумської областей, що надає учням натхненний простір для емоційно-інтелектуального розвитку особистості дитини.

Учасниками І Науково-практичної конференції «Віктор Косенко, його доба і культура ХХІ століття» стали делегати з Києва, Харкова, Житомира, Львова, Ніжина та  інших міст України. Таке відродження творчості В.Косенка дає велику надію і на відродження творчості інших, поки що не досить поширених імен українських композиторів та майстрів мистецтва.

 

Ніжинська дитяча хореографічна школа

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь